«Укренерго» почала суперечку з Росією за втрачені активи в анексованому Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Укренерго» почала суперечку з Росією за втрачені активи в анексованому Криму

Енергетика
595
Державна компанія «Укренерго» – оператор Об’єднаної енергетичної системи України – вручила російській стороні офіційне письмове повідомлення про інвестиційну суперечку щодо активів компанії в Криму.
Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив в. о. глави «Укренерго» Всеволод Ковальчук.
«Кілька днів тому «Укренерго» вручило росіянам офіційне письмове повідомлення про інвестиційну суперечку щодо активів нашої компанії в Криму. Конверти отримали: міністр закордонних справ Сергій Лавров, міністр фінансів Антон Силуанов, міністр юстиції Олександр Коновалов, прем’єр-міністр Дмитро Медведєв і президент РФ Володимир Путін», – написав Ковальчук.
За його словами, «Укренерго» в цій справі представляють юристи міжнародної юридичної компанії Covington&Burling LLP, яка раніше допомагала подати аналогічний позов «Нафтогазу України».
Ковальчук повідомив, що якщо компанії не вдасться врегулювати суперечку мирним шляхом до кінця вересня, «Укренерго» зможе подати позов проти Росії в Міжнародний арбітраж, як це вже зробив «Нафтогаз».
«Наш позов буде стосуватися не тільки майна, яке ми втратили через анексію півострова, але і доходів, які недоотримали через таку втрату. Ми не можемо закрити очі на ці колосальні втрати і жити далі так, ніби нічого не сталося. Адже тільки наша кримська електромережа коштує близько 1 млрд доларів. Це тисячі ліній електропередачі, десятки електричних підстанцій і багато чого ще, не кажучи вже про два пансіонати, де раніше оздоровлювалися українські енергетики», – зазначив він.
Навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів.
Міністр юстиції України Павло Петренко раніше заявляв, що сума збитку від окупації Росією Криму оцінюється в 1 трильйон 80 мільярдів гривень.
Раніше Ковальчук повідомляв, що в анексованому Криму компанія «Укренерго» втратила близько 15 електричних підстанцій і кілька тисяч кілометрів ліній електропередачі напругою 220 і 330 кВ.

Довідка Finance.ua:

  • «Укренерго» є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас