Порошенко запропонував німцям альтернативу участі в проекті "Північний потік-2" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко запропонував німцям альтернативу участі в проекті "Північний потік-2"

Енергетика
4892
Президент України Петро Порошенко застеріг Німеччину від участі в проекті будівництва трубопроводу “Північний потік-2”, запропонувавши в якості альтернативи модернізацію транзитного газопроводу, що проходить через територію України.
В інтерв’ю німецькому виданню Handelsblatt, уривки з якого наводить прес-служба глави Української держави, Порошенко зазначив, що німецьким політикам і підприємствам варто ретельно переглянути питання щодо проекту “Північний потік-2”.
“Північний потік-2” є чисто політичним проектом, який фінансує Росія. Вибачте за жорсткі слова, але “Північний потік-2” є політичним хабарем в обмін на лояльність до РФ, мета якого – запровадження економічної та енергетичної блокади України, що заподіє таким чином істотної шкоди моїй країні. Проект не містить жодного обґрунтування з точки зору економічної доцільності”, – підкреслив президент.
Глава держави вказав, що існує український транзитний трубопровід.
“Він значно дешевший. Може легко і недорого бути модернізований. На сьогоднішній день він здатний на щорічний транзит обсягів до 100 млрд кубометрів сировини. У 2017 році це було близько 94-97 млрд, що відповідало зростанню обсягів транзиту на 15%. Його можна легко побудувати”, – розповів він.
Порошенко також висловив задоволення, якби вдалося “залучити європейських партнерів до управління газовим підприємством”.
“Робимо все, щоб продемонструвати надійність України. Коли Росія на початку березня перекрила нам знову газовий кран і відтоді більше не поставляє газ, незважаючи на здійснену передоплату, я як президент закликав свій народ до економії обсягів споживання, щоб не нашкодити транзиту газу в Європу і не викликати критику. Ми виконуємо взяті на себе зобов’язання. Ми – абсолютно надійний партнер. А “Північний потік-2” – чисто політично вмотивований проект”, – пояснив президент.
За його словами, можна без значних капіталовкладень ефективніше побудувати транзитну магістраль України: “Просто запитайте нас. Замість того, щоб витрачати 10 млрд євро на “Північний потік-2”.
Крім того, П.Порошенко нагадав, що з 2015 року “Газпром” не постачає Україні газ: “Ми зараз все імпортуємо з ЄС. І навіть коли ми нещодавно виграли процес у Стокгольмському арбітражному суді, “Газпром” відмовився перерахувати Україні визначені судом 4, 6 млрд доларів США. І газу ми теж більше не отримуємо, незважаючи на передоплату”.
На його переконання, для “Газпрому” це “бомба з годинниковим механізмом”. “Тому що російські газові угоди з енергетичними підприємствами ЄС містять ті ж пункти, що і з нами. Зараз багато хто питає, чому “Газпром” відмовляється виплатити Україні певну судом суму. Тому що не хочуть і рішення “неправильне”, – додав президент.
Водночас, за його словами, у європейських постачальників виникає питання, чи не буде “Газпром” чинити аналогічно в спірному випадку і стосовно них.
“Цей приклад лише зайвий раз доводить, що Росія є надзвичайно ненадійним партнером, в тому числі в енергетичному секторі”, – підсумував П.Порошенко.

Довідка Finance.ua:

  • 27 березня компанія Nord Stream 2 AG отримала дозвіл на будівництво і експлуатацію газопроводу в німецькій винятковій економічній зоні (ВЕЗ).
  • Газопровід повинен пройти по Балтійському морю, з’єднавши постачальників у Росії з споживачами в Європі, його довжина складе більше 1,2 тис. км.
  • Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.
  • Партнери по проекту: “Газпром”, Engie, OMV, Shell і дві німецькі компанії – BASF і Uniper.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас