Рік без траншу МВФ: міцна гривня і ціни, що зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рік без траншу МВФ: міцна гривня і ціни, що зростають

Казна та Політика
2137
Вже рік Україна живе без грошового підживлення з боку МВФ — четвертий і останній на сьогоднішній день транш від Фонду на суму $1 млрд країна отримала в квітні 2017 року. Експерти “Сьогодні” оцінили, як це позначилося на нашій економіці і чого чекати в майбутньому. Як з’ясувалося, гроші МВФ не вплинуть ні на курс долара, ні на інфляцію, але їх відсутність загальмує проведення реформ.
Транш і макропоказники
Нагадаємо, рада директорів МВФ у березні 2015 року схвалила 4-річну програму фінансування для України (EFF) на суму $17,5 млрд, розраховану до березня 2019 року. З них чотирма траншами Україні дали майже половину — $8,7 млрд, у тому числі $1 млрд рік тому, притому за 2017 рік ми мали отримати вчетверо більше.
Причина — неповне виконання вимог Фонду, зокрема створення Антикорупційного суду і підвищення тарифів на газ для населення і комунальної сфери. З позичених грошей, за даними Нацбанку, в 2016-2017 роках ми повернули МВФ $2,9 млрд, включаючи відсотки. А в найближчі п’ять років нам треба віддати з відсотками майже $6 млрд.
Як видно, переплатити за 5 років доведеться майже 13% від суми позиченого.
Відсутність траншу мало позначилася на курсі долара — він не піднявся до 30 грн/$, як передбачали деякі фінаналітики, а в I кварталі 2018-го навіть подешевшав через те, що НБУ підвищив облікову ставку з рефінансування комбанків з 12,5% до 17%. Але прискорилася інфляція, яка за 12 місяців (з квітня 2017-го по березень 2018-го) становила майже 12%.
Прогнози
Економісти побоюються, що останній транш дійсно виявиться останнім. Причина в тому, що нинішній рік — це передвиборний, і існує великий ризик, що проведення реформ зміниться популістськими рішеннями. Зокрема, заморозять тарифи на газ для населення, про що заявив прем’єр Володимир Гройсман.
“Траншів, швидше за все, більше не буде, бо їх економічне значення вже не таке важливе, як було в 2015-му, коли $4 млрд, що надійшли в резерви Нацбанку, серйозно допомогли стабілізувати курс гривні, — говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. — Останній мільярд ми отримали під чесне слово, що буде створено Антикорупційний суд, внесено зміни до Конституції щодо статусу Донбасу, прискориться виконання Мінських угод. Нічого цього немає. Зараз співпраця з МВФ — це важіль для проведення реформ, але перед виборами він буде діяти слабо”.
З цим не згоден виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко:
“Якщо до 2018 року не буде співпраці з МВФ, значить, не буде фінресурсів від жодної іншої міжнародної фінансової інституції або євроструктур. Зокрема, 1,8 млрд євро від ЄС також не отримаємо”, — упевнений Устенко.
У НБУ вже сьогодні кажуть, що треба почати переговори про нову програму з МВФ, щоб рефінансувати наявні борги на вигідних умовах і прискорити темп реформ. Проти цього виступає Мінфін.
“Нам треба успішно завершити цю програму”, — заявив нещодавно міністр фінансів Олександр Данилюк.
Реформи в обмін на нові транші
Експерти кажуть, що головне політичне досягнення від співпраці з МВФ — під тиском Фонду була частково ухвалена Пенсійна реформа, проведено осучаснення трудових пенсій для пенсіонерів. Реформа триває: зокрема, з 1 січня збільшено пенсії і пенсіонерам-силовикам, які не переглядалися близько 8 років.
На 2019 рік намічено відкриття особистих накопичувальних рахунків майбутніх пенсіонерів. При цьому вдалося переконати емісарів МВФ зняти свою вимогу про підвищення пенсійного віку на 5 років — до 65 років. Її замінили значним, відразу на 10 років (з 25 до 35 років), підвищенням виробничого стажу. Тобто ті, хто все життя працював легально, не постраждають, іншим автоматично доведеться працювати більше, аж до 65 років, поки не напрацюють необхідний для отримання пенсії стаж.
Також гроші МВФ прискорили ухвалення пакету законів про створення антикорупційних органів, проведена судова реформа. Поки що під сумнівом ухвалення ще однієї вимоги від МВФ — зняття мораторію на продаж сільгоспземлі і створення ринку землі.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас