Вченим вдалося виростити в лабораторії "міні-мізки" з мережею судин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вченим вдалося виростити в лабораторії "міні-мізки" з мережею судин

Технології&Авто
436
Вчені з Каліфорнійського університету виростили в лабораторії “міні-мізки”, які змогли утворити власну кровоносну систему.
Зазначається, що метод вирощування невеликих структур із нейронів людини – “органоїдів” був розроблений вченими з Австралії ще в 2013 році. У новій же роботі дослідникам вдалося наблизити органоїди до справжнього мозку.
За словами вчених, в майбутньому такі органоїди можуть виступати в ролі імплантів для заміни втрачених фрагментів мозку. Наявність мережі судин дозволяє вирощувати більші структури і зберігати їх довше “в пробірці”, а також полегшує їх майбутню інтеграцію в живий мозок.
Вчені отримали нейрони у пацієнтів, що проходили операцію на мозку, перетворивши їх в індуковані плюрипотентні стовбурові клітини.
Потім їх змусили розвиватися, диференціюючи в клітини – попередники нейронів, а також в клітини ендотелію, який утворює стінки судин кровоносної та лімфатичної систем.
Після 34 днів роздільного культивування ті й інші клітини з’єднали і помістили в гелеву білкову основу, після чого вирощували ще три-п’ять тижнів.
За цей час органоид остаточно сформувався, перетворившись на “міні-мозок”, який має всі необхідні типи клітин і пронизаний складною мережею судин. За словами вчених, за складністю отримана структура порівнянна з мозком ембріона на другому триместрі розвитку, хоча за розміром – близько 3,5 міліметра.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас