Депутати пропонують запровадити примусовий продаж об'єктів культурної спадщини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують запровадити примусовий продаж об'єктів культурної спадщини

Казна та Політика
462
Депутати Верховної Ради Микола Княжицький, Ігор Луценко і Дмитро Білоцерковець пропонують впровадити в Україні процедуру примусового продажу об’єктів культурної спадщини недобросовісними власниками.
За даними веб-сайту Верховної Ради, відповідний законопроект №8202 “Про внесення змін у деякі закони України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини” зареєстрований у парламенті 26 березня.
“Його мета – збільшити відповідальність тих, хто в 90-і і 2000-і викупив у міста чи держави об’єкти, що є пам’ятками архітектури, та утримують їх у жахливому стані. Найчастіше такі власники переслідують одну мету – ліквідацію будівель після зняття статусу пам’ятки архітектури. Мотивація у них, як правило, одна – відсутність можливості реставрації. Зазвичай до такого результату приходять через відмовк власників вкладати гроші в утримання таких об’єктів. Чому вони це роблять? Вважають, що “прибутковість” таких будівель набагато нижча, ніж потенційне будівництво нових, з більшою поверховістю і комерційними площами”, – написав Д. Білоцерковець на своїй сторінці в Facebook.
Документом, зокрема, вводиться процедура примусово викупу будівлі при порушенні правил експлуатації об’єктів культурної спадщини.
“Спочатку власник об’єкта отримує попередження з переліком порушень, які необхідно усунути. Разом з попередженням він отримує договір на викуп об’єкта. Якщо власник ігнорує зауваження, суд може зобов’язати його продати будівлю. Пріоритетне право викупу в такому випадку віддається містам, але і з ініціативи держави такий об’єкт також може бути викуплений”, – написав Д. Білоцерковець.
Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, строк для усунення власником загроз для об’єкта спадщини становить один місяць.
Крім того, законопроект передбачає введення штрафів за недбале ставлення та доведення таких об’єктів до стану руйнації, проведення будь-яких незаконних робіт на таких об’єктах, і за незаконне розміщення реклами, без згоди органу місцевої влади.
Законопроект також збільшує кримінальну відповідальність за завдання шкоди або знищення будівлі до шести років з трьох років обмеження волі.
Як зазначається у пояснювальній записці, порядок викупу пам’яток та об’єктів культурної спадщини будуть встановлювати Кабінет міністрів (якщо об’єкт переходить у держвласність) або орган місцевого самоврядування (якщо у комунальну).
Вартість викупу зменшується на суму, що відповідає розміру заподіяної шкоди.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас