Якість активів білоруських банків покращилася, але ще слабка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Якість активів білоруських банків покращилася, але ще слабка

Світ
152
Частка проблемних боргів у банківському секторі Білорусі зменшується, але банки залишаються уразливими до стресів при ще слабкій якості активів і помірному покритті резервами, йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.
“Помірне поліпшення балансів банків, а також стабілізація макроекономічної ситуації сприяли зниженню частки проблемних боргів відносно активів з кредитним ризиком до 12,8% в четвертому кварталі 2017 року з пікового рівня 14,9% в листопаді 2016 року”, – йдеться в документі.
Fitch очікує, що показники якості активів і капіталізація білоруських банків в цьому році будуть і надалі підкріплюватися розчищенням активів сектора. За оцінкою експертів агентства, воно продовжиться і після 2018 року в відношенні держбанків, оскільки держава має обмежену фінансову гнучкість, щоб відразу надати підтримку.
“Ми також очікуємо, що капіталізація буде підтримуватися завдяки здатності банків генерувати капітал за рахунок прибутку, чому також сприяє відстрочка резервування за знеціненими кредитами, і підвищенню вимог до капіталу, пов’язаних з введенням вимог до капіталу по “Базелю III , – йдеться в повідомленні Fitch.
Разом з тим, зазначили аналітики агентства, банківський сектор Білорусі зберігає фундаментальні складності, які не повною мірою відображені в загальних показниках. “Пролонгація та реструктуризація кредитів є загальною практикою, однак вони не відображаються в регулятивних показниках непрацюючих кредитів. Відповідно до звітності по МСФЗ банків, які рейтингує Fitch, кредити, знецінені на індивідуальній основі, в середньому складають близько 40% валових кредитів на кінець третього кварталу 2017 року. Це підкріплює нашу думку, що якість кредитів є фундаментально слабкою”, – ззнаачає Fitch.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас