Енергоспівтовариство ЄС: ціни на газ і електроенергію мають бути ринковими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергоспівтовариство ЄС: ціни на газ і електроенергію мають бути ринковими

Енергетика
1415
Украина, як держава-член європейського Енергетичного співтовариства, має сприяти лібералізації своїх ринків газу та електроенергії. Таку думку висловив директор Енергетичного співтовариства (ЄС) Януш Копач.
“Лібералізація означає, що ціни визначаються на вільному ринку в результаті попиту і пропозиції. Це означає, що ціни будуть приблизно однаковими для всіх споживачів, але не визначені рішенням Кабінету міністрів або будь-якого іншого державного органу. Це означає також, що не буде прихованого перехресного субсидування між різними типами споживачів”, – зазначив Януш Копач.
На думку директора Енергетичного співтовариства, промисловість на розвиненому ринку не платить за населення. Водночас, уряд може захищати соціально вразливі групи споживачів газу і електроенергії.
“Лібералізація цін має свої обмеження у втручанні уряду в захист соціально вразливих клієнтів. Уряд визначає, які клієнти вразливі, виходячи з їхніх доходів, і забезпечує належну бюджетну підтримку для них, водночас сприяючи ринковим цінам”, – зазначив Януш Копач.
Ринкові ціни на газ в Україні з 2016 року розраховуються за формулою “Дюссельдорф+” (середня ціна газу за 12 місяців в німецькому хабі NCG + доставка в Україну), а на електроенергію – за формулою “Роттердам+” (середня ціна газу за 12 місяців в голландському хабі ARA (порти Амстердам-Роттердам-Антверпен) + доставка в Україну).
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас