Ольга Додух: що беруть з аліментника? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ольга Додух: що беруть з аліментника?

Особисті фінанси
1352
Сьогодні практично кожний громадянин, і особливо чоловіки, занепокоєні питанням аліментів. Адже за останні 9 місяців держава “народила” кілька законів, які посилили відповідальність платника. Розгляньмо питання детальніше.
Загальний порядок нарахування аліментів та їх стягнення
Аліменти можуть бути встановлені судовим актом (рішенням або наказом) або нотаріальним договором між батьками, а розмір визначено у твердій грошовій сумі або як відсоток від доходів платника. Але при цьому нижче від встановленого державою мінімуму платити не вийде.
З липня 2017 року підняли мінімальний розмір аліментів, і тепер це 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Законом про держбюджет щорічно встановлюється прожитковий мінімум, і він може протягом року змінюватися. Картина прожиткового мінімуму на дитину на 2018 рік виглядає наступним чином:
Ольга Додух: що беруть з аліментника?
Саме від цих сум 50% доведеться платити у будь-якому випадку, незалежно від того, чи бере платник аліментів у вихованні дитини участь, чи йому не дають з нею бачитися. Питання аліментів ніяк не пов’язане з усіма іншими правами та обов’язками батьків. І, на жаль, поки що законодавець не ухвалив норми з попередження поведінки одного батьків, який не дає бачитися з дітьми.
Обов’язок утримання дитини не залежить від офіційного оформлення стосунків батьків. При народженні дитини поза шлюбом батька і матір записують за їхньою заявою, а за відсутності заяв від обох – за породіллю, на її прізвище, а батька вказують з її слів.
Саме запис у свідоцтві про народження дає право одного з батьків звернутися до другого з претензіями про отримання аліментів. Якщо такий факт батьківства стає сюрпризом для «нововиявленого» батька, він має право оскаржити цей актовий запис про батьківство.
Аліменти встановлюються з моменту підписання договору або з моменту пред’явлення в суді заяви про видачу наказу або позову про їх стягнення. Нарахування аліментів провадиться щомісячно до повноліття дитини або закінчення вищого навчального закладу.
Якщо до моменту звернення до суду аліменти не сплачувалися, можна стягнути заборгованість за останні три роки до звернення до суду. При цьому якщо борг виник через розшук боржника або його виїзд за кордон – борг стягується за весь час.
Факт того, що боржник живе за кордоном на постійній основі, не позбавляє права примусово стягнути аліменти за рішенням суду. Відповідно до міжнародного та національного законодавства, стягувач може через Міністерство юстиції направити звернення в органи юстиції країни проживання боржника про визнання і примусове виконання рішення українського суду. І хоча процедура тривала, в більшості випадків стягнути борг та поточні аліменти можна і за кордоном.
Якщо все ж таки платник аліментів ухиляється від сплати, не має майна і розшук його не дає результатів, другий з батьків має право звернутися за соціальною допомогою.
Тимчасова допомога призначається кожні 6 місяців в розмірі різниці між 50% прожиткового мінімуму на дитину і середнім сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну людину за останні 6 місяців.
Така допомога призначається органами соціального захисту населення відповідно до Постанови Кабміну від 22.02.2006 р. N 189 і вимагає від батьків надання декларації про доходи, рішення або наказу суду про призначення аліментів, документи про наявність заборгованості за аліментами з виконавчої служби.
Відповідальність платника аліментів
За невиконання свого обов’язку щодо утримання дитини платник несе матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
Одержувач аліментів має право стягнути з боржника, крім самого боргу, ще й пеню в розмірі 1% від суми щомісячних платежів. Варто звернути увагу, що право на отримання пені в договорі про сплату аліментів обов’язково має бути прописано.
Оскільки аліменти – періодичні платежі, то пеня нараховується на кожний окремий платіж за 1 місяць. Стягнути пеню одержувач може в окремому судовому процесі за весь період без обмеження терміну давності.
Борг з аліментів у розмірі трьох щомісячних платежів дає право проводити стягнення з майна боржника. А якщо сума боргу в сукупності перевищить розмір аліментів за 6 місяців, державний виконавець має право обмежити право виїзду боржника за кордон, встановити обмеження на право керування автомобілем, право користування вогнепальною, пневматичною і іншою зброєю, у праві на полювання.
Права водіння не позбавляють тих, для кого це єдине джерело заробітку, військовослужбовців, інвалідів чи осіб, у яких на утриманні інвалід 1, 2 групи або інвалід з дитинства, а також при розстроченні або відстроченні у сплаті боргу.
Також шестимісячна заборгованість дає право державному виконавцю скласти протокол про адміністративне правопорушення і направити його до суду для вирішення питання про призначення боржнику покарання у вигляді громадських робіт від 120 до 240 годин.
Наявність боргу за три місяці дає право стягувача звернутися із заявою про злочин згідно зі ст. 164 Кримінального кодексу за ухилення від сплати аліментів, що спричиняє покарання від громадських робіт до обмеження волі до 2 років.
У свою чергу, щоб не допустити тривалих розглядів у суперечках про суму заборгованості за аліментами, тим, хто належним чином виконує свій обов’язок, варто документально і правильно оформляти платіжні документи.
Найпростішим способом є зазначення у призначенні платежу, що сума коштів, яка перерахована на рахунок стягувача, є саме сумою аліментів. Ну і на сьогоднішній момент платник має право вимагати від стягувача повного звіту про витрату коштів, отриманих як аліменти.
Це, в свою чергу, може дозволити платнику своєчасно реагувати на нецільове використання коштів на утримання дитини і через органи опіки добитися іншого способу виконання батьківського обов’язку.
Зазначу, що будь-які конфлікти чи непорозуміння між батьками не повинні відводити на задній план питання нормального життєзабезпечення дитини. Тому свій обов’язок батьки повинні виконувати.
При цьому, хочеться сподіватися, що в найближчому майбутньому держава зверне увагу і на вирішення проблеми неможливості для другого з батьків бачитися з дітьми.
Ольга Додух, адвокат
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас