Країни Балтії, Польща і ЄК схвалили зобов'язання синхронізації електромереж до 2025 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Балтії, Польща і ЄК схвалили зобов'язання синхронізації електромереж до 2025 р.

Енергетика
242
Глави держав і урядів країн Балтії і Польщі, а також Європейська комісія на зустрічі в Брюсселі в четвер схвалили зобов’язання синхронізувати до 2025 року електросистеми країн Балтії з Центральною Європою, повідомили BNS в прес-службі уряду Естонії.
Крім того, сторони прийняли рішення докласти зусиль для досягнення в червні угоди про найкраще рішення для цього проекту, а також в 2018 році клопотати про його фінансування з бюджету Європейського союзу.
“Об’єднання електросистем Естонії, Латвії і Литви з Європою дозволить знизити нашу енергетичну залежність від Росії та забезпечить безпеку електропостачання. Ми хотіли б інвестувати в зміцнення мереж, а також в оновлення електричного з’єднання між Естонією і Латвією”, – пояснив прем’єр-міністр Естонії Юрі Ратас.
В даний час основні системні оператори передачі електроенергії країн Балтії та Польщі проводять дослідження можливостей синхронізації електромереж. Результати досліджень, які будуть готові до літа, дозволять зрозуміти, які можливі технічні рішення проекту, і оцінити необхідність інвестицій.
Як повідомлялося, країни Балтії і Польща в травні 2017 року досягли попередньої домовленості про синхронізацію енергосистем Литви, Латвії та Естонії з мережами континентальної Європи через Польщу, через вже побудовану змичку LitPol Link. При цьому сторони не відкидали можливості будівництва в майбутньому нових енергомостів.
Однак на початку вересня стало відомо про розбіжності між прибалтійськими країнами щодо цього проекту.
Естонія заявила, що не може при синхронізації електромереж погодитися на ненадійний і дорогий варіант однієї змички. Таллінн також заявив, що не підтримує угоду між Литвою і Польщею про синхронізацію через одну змичку. За словами міністра економіки і інфраструктури Естонії Кадрі Сімсон, для синхронізації необхідно не менше двох змичок Литва-Польща (LitPol), щоб система була надійною.
Латвійський прем’єр Маріс Кучінскіс також дотримується думки, що для синхронізації обов’язкова наявність другої змички LitPol.
У проведеному Об’єднаним центром досліджень Єврокомісії (ЄК) дослідженні йдеться, що найоптимальнішим варіантом є синхронізація через дві змички LitPol Link: в цьому випадку витрати на синхронізацію можуть скласти 770-960 млн євро, тоді як при одній змичці вони складуть 900 млн євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас