Рада може криміналізувати контрабанду лісу-кругляка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада може криміналізувати контрабанду лісу-кругляка

Казна та Політика
463
Парламент збирається посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу і подальший його експорт поза митним контролем. Відповідний законопроект №5495 прийнятий у першому читанні 246-ма голосами. Як відзначають автори законопроекту, його реалізація дозволить забезпечити збереження лісового фонду країни і посилить позитивний ефект від мораторію на експорт лісу-кругляка.
“У 2015 році ми в парламенті ухвалили 10-річний мораторій на експорт лісу-кругляка з України. На повну, за всіма деревними породами, він запрацював у 2017 році. Результати дії мораторію тільки за цей рік:
+2 млрд грн додаткових інвестицій;
+тисячі нових робочих місць по всій країні;
+4 млрд грн несировинного експорту;
+400 млн грн додаткових податкових платежів у бюджет”, – розповів голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва, заступник лідера РПЛ з економічної політики Віктор Галасюк.
За його словами, позитивні ефекти могли б бути в рази більші, якби не контрабанда лісу-кругляка: “Для виправлення ситуації ми пропонуємо криміналізувати цей злочин. Це одна з ключових новацій законопроекту №5495 про збереження українських лісів та попередження незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів. Порушуєш мораторій, незаконно вивозиш ліс за кордон – іди у в’язницю на 3-7 років. За рецидив – до 12 років”.
Галасюк підкреслив: величезних зусиль коштувало не тільки прийняти, але і зберегти мораторій, незважаючи на величезний тиск і кредитний шантаж з боку Євросоюзу і необгрунтовані обіцянки президента про скасування мораторію.
Головний аргумент опонентів мораторію – що він нібито суперечить угоді СОТ та Угоді про вільну торгівлю з ЄС.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас