Максим Пархоменко: що змінює новий закон про банкрутство в Україні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: що змінює новий закон про банкрутство в Україні?

Особисті фінанси
1066
Днями Верховна Рада ухвалила в першому читанні новий закон про банкрутство. Давайте розберемося, що ж він може змінити для компаній в Україні?
В першому читанні парламент ухвалив новий закон про банкрутство. На даний момент існуючий механізм, за словами його авторів, є дуже неефективним.
Процедури банкрутства відбуваються вкрай довго, реалізація майна боржника здійснюється за досить непрозорими процедурами. А часу на цей процес витрачається дуже багато.
Таким чином, старе законодавство дуже погано відображає поточні економічні реалії.
У новому законопроекті основною новацією для України є введення норми щодо банкрутства не лише юридичних, але й фізичних осіб.
Так, якщо раніше таку можливість мали тільки ФОП, то зараз ця практика буде застосовуватися і до простих фізичних осіб.
Сам процес банкрутства фізичних осіб буде схожий з практикою юридичних осіб, процедура не буде мати строку давності і потенційно можна перерахувати борги, які були оформлені кілька років тому.
Для того, щоб оголосити себе банкрутом, фізособі потрібно мати заборгованість на рівні 100 мінімальних зарплат, що на даний момент становить близько 320 000 гривень.
До самих боргів відносяться зобов’язання не тільки перед банками, але і перед іншими фізичними особами.
Важливо зазначити, що законодавчо не вводиться розмежування за типами боргів. Приміром, якщо людина має сплачувати аліменти, то через деякий час і після накопичення певної суми боргу вона може оголосити себе банкрутом і не виплачувати ці гроші.
Таким чином, вони спишуться, і вона нічого не буде винна. У цьому випадку діти як одержувачі аліментів абсолютно беззахисні і не побачать цих коштів.
Сама процедура банкрутства не передбачає насамперед відмову від своїх боргів. При її початку боржник повинен домовитися з кредитором про механізм повернення коштів – реструктуризацію.
При цьому на практиці на таких боржників можуть накладатися певні обмеження або санкції, наприклад, заборона на виїзд за кордон.
Основна складність на даний момент виходить не від відсутності інструментів для повернення коштів, а від їх механізмів. На практиці ці процедури займають тривалий час. Саме провадження може тривати роками.
Допомогти у виконанні зобов’язань може інститут приватних виконавців. На законодавчому рівні дані учасники будуть мотивуватися частиною боргу.
Таку ж мотивацію будуть отримувати і держвиконавці. Виконавці будуть значною мірою більш мотивовані і отримають премії за свою роботу.
Також майно банкрута, у разі його наявності, будуть реалізовувати на електронних торгах з максимально відкритою процедурою його реалізації.
Таким чином, це зменшить можливу корупційну складову при реалізації майна, зокрема заниження його вартості та реалізації за нижчими цінами.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас