Названо п’ятірку найбільш "прозорих" міст України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо п’ятірку найбільш "прозорих" міст України

Казна та Політика
1291
Суми, Львів, Вінниця, Бахмут і Маріуполь – “найпрозоріші” міста України. Про це розповів експерт з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.
Під час дослідження аналізували 50 найбільших міст країни за результатами роботи минулого року. У коментарі Радіо НВ Киян розповів, на яких даних формувався рейтинг прозорості. Для того, щоб визначити “найпрозоріше” місто, до муніципалітетів відправляли запити на інформацію у двох форматах.
“Перше – це запит на публічну інформацію від юридичної особи. Ми оформлювали запит, писали супровідний лист і додавали до супровідного листа анкету, – розповів Киян. – Для даного рейтингу анкета містила 18 запитань з різних сфер. І міські ради на них відповідали. Також ми направляли ще один запит – це був запит таємного клієнта, де також містилися три питання, – і дивилися, як оперативно, наскільки швидко і взагалі чи відповідає, чи не відповідає міська рада на дане запитання”.
Враховувалися принципи укладання бюджету, адміністративні, комунальні та соціальні послуги, професійна етика та конфлікти, кадрова політика й участь громадян у житті міста.
Суми в лідерах вже другий рік поспіль, але найкращий показник прозорості склав лише 72%. Тому говорити про повну відкритість влади поки що зарано. Радіо НВ поцікавилося в міського голови Сум Олександра Лисенка, що роблять для підвищення цієї цифри. Він наголосив: основний напрям – це зміна розгляду і ухвалення міського бюджету.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас