Цифри для народу: що українці дізналися з нових звітів від Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цифри для народу: що українці дізналися з нових звітів від Нацбанку

Казна та Політика
892
З березня 2018 року в Україні запущено регулярні публікації структури капіталів українських банків і значення ключового показника – нормативу адекватності капіталу. Він вираховується діленням регулятивного капіталу фінустанови на розмір його активів (зі зважуванням на резерви), і показує стабільність роботи кожної окремо взятої структури. Чи вистачить у неї власних грошей для роботи, якщо позичальники стануть зовсім погано платити по кредитах.
Чим вища у банку адекватність капіталу – тим краще. Її значення, за стандартною вимогою Нацбанку, не повинно опускатися нижче 10%. Хоча в 2015 р., коли після різкого обвалу курсу гривні НБУ перерахував офіційний курс гривні, і все без винятку українські банки порушили норматив (середнє значення по системі знизиться до 7%), чиновники пішли на поступки. Дозволили фінансистам кілька років попрацювати з порушеннями, і наростити адекватності лише до кінця 2018 р.
Проте чиновники продовжували з року в рік робити заяви щодо банків-порушників, а вчора опублікували назви цих структур станом на 1 березня 2018 р.
Мінімальне, тобто нульове значення адекватності капіталу було зафіксовано у Forward Bank (колишнього банку «Російський стандарт»), якому довелося доформувати резерви до 1,6 млрд. грн., після чого він вийшов на від’ємне значення капіталу. Ще на нуль вийшов банк «Фінансова ініціатива», який вже поставлений на ліквідацію. А ВТБ Банк показав результат нижче 10% – 8,18%. І точно не буде прагнути його покращувати, оскільки акціонер вже офіційно заявив про згортання діяльності та вихід з України.
Біля граничної позначки 10% знаходяться значення адекватності у двох банків, хоча кожен з них ще не встиг розподілити прибуток минулого року, і може поліпшити норматив:
Банк Південний: адекватність – 10,69%, нерозподілений прибуток 2017 р. – 90,7 млн. грн.
Банк Глобус: адекватність – 10,37%, нерозподілений прибуток 2017 року – 6,5 млн.
Куди більше насторожують банки, які показали збитки в 2017 р. Найчастіше з однієї причини – через формування резервів під кредитні неповернення. Вони поки що виконують вимоги щодо адекватності капіталу, але все одно стоять перед непростим вибором: або домогтися погашення проблемних позик / продати застави, або домовитися з акціонерами про чергове збільшення своїх капіталів. І все це треба встигнути провернути до кінця року. Інакше після розподілу їх торішнього фінансового результату, і перерахунку адекватності капіталу, вони ризикують не виконати 10%-й норматив.
Трійка банків з незатвердженими «мінусами» за 2017 р. виглядає так:
  • Приватбанк: збиток 22,97 млрд. грн., адекватність капіталу 20,06%;
  • Промінвестбанк: збиток 7,7 млрд. грн., адекватність капіталу 18,21%;
  • Укрсоцбанк: збиток 3,1 млрд. грн., адекватність капіталу 11,89%.
Ці та багато інших банків, швидше за все, будуть активно сперечатися з Нацбанком на тему резервів, доводячи платоспроможність мало не кожного позичальника і завищуючи вартість його застав. І якщо ці дискусії допоможуть, то зможуть вирішити частину проблеми розформуванням резервів.
До речі, щоб аналітики вникли в ситуацію з формуванням так званих резервів, НБУ опублікував на своєму сайті значення ще одного нормативу – величини непокритого кредитного ризику (НКР).
Він показує, на яку суму у кожного з банків має бути доформований резерви. Чим більша сума – тим більше коштів буде потрібно банку. Тут найбільшу тривогу викликає показник Ощадбанку, якого НРК становить 14 млрд. грн. А також Укрексімбанк (1,2 млрд. грн.) і ПУМБ (1 млрд. грн.).
Водно час майже три десятки українських банків має в НРК нульові значення, тобто в повному обсязі сформували свої резерви. Однак не можна забувати, що через перехід наших банків в 2018 р. на міжнародні стандартні фінансової звітності 9 покоління, багато показників будуть не раз перераховані, і ще зміняться. Більшість – не в кращу сторону.
Нацбанк зобов’язав банки до 10 числа кожного місяця публікувати на своїх сайтах дані за всіми цими і багатьма іншими показниками. Отже, люди зможуть в динаміці відстежити їх зміну.
Олена Лисенко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас