Без талонів і виклику лікаря: новий наказ МОЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без талонів і виклику лікаря: новий наказ МОЗ

Казна та Політика
5241
13 березня набув чинності Наказ МОЗ України №157 від 26.01.2018, яким скасовується безліч форм первинної облікової документації.
Прощання з «рудиментами»
Увечері 13 березня в. о. голови МОЗ на своїй сторінці в Facebook “попрощалася” з лікарняними талонами.
«Прощавайте, талони в лікарнях, – написала Уляна Супрун. – І талони на талони. І навіть маленькі талончики. МОЗ скасовує застарілі форми первинної облікової документації».
Далі Уляна Супрун поспівчувала лікарям, медсестрам та працівникам реєстратури, які «десятиліттями заповнювали вручну стоси паперів». На думку Супрун, всі ці папери не мали ніякої практичної необхідності, але забирали сили лікарів, час очікування пацієнтів та гектари лісу. Однак, продовжила філософствувати Супрун, на відміну від лісу, який можна виростити знову, час лікарів і пацієнтів повернути неможливо.
«Ми переходимо на нову філософію збирання статистики: має заповнюватися тільки потрібна інформація, в зручному форматі і місці», – втішила вона.
«Відтепер медичні працівники не зобов’язані заповнювати, обробляти і зберігати облікові форми, які вже давно втратили свою актуальність, але роками продовжували залишатися рудиментом радянської папероорієнтованої системи охорони здоров’я, – вторить сайт МОЗ. – Так, Наказом Міністерства скасовані останні талони і звітність з диспансерного нагляду. Водночас МОЗ починає перехід на цивілізовану модель викликів лікарів додому і використання класифікації ICPC-2 в щоденній практиці лікарів».
Диспансеризації не буде
Отже, наказом МОЗ скасовуються останні талони в медичних установах – талон амбулаторного пацієнта (025-6/о), талон на прийом до лікаря (025-4/о) і талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів (025-2/о).
Серед іншого скасовується і контрольна карта диспансерного спостереження №030/о.
«Диспансеризація – регулярний огляд здорових людей не існує і не визнається в цивілізованих країнах світу ефективною моделлю охорони здоров’я, – стверджує Супрун. – Крім того, майже скрізь «диспансеризація» в Україні проводиться на папері. По суті медики заповнювали стоси форм, які взагалі не мали ніякого сенсу. Україна переходить на модель регулярних скринінгових обстежень за групами ризику з середини року. Ця модель є традиційною для цивілізованих країн світу».
Треба сказати, що тут Супрун видає бажане за дійсне: у всьому «цивілізованому світі», який вона так любить наводити як приклад, регулярній діагностиці приділяється дуже велика увага. Люди, які цінують своє здоров’я, неодмінно проходять регулярну діагностику. Там популярні повні обстеження, які включають в себе огляд фахівців, основні дослідження і аналізи, і розраховані саме на людей, які не мають особливих скарг на здоров’я. В Європі хворобу краще попередити або виявити на самому початку, оскільки лікування запущеної форми будь-якого захворювання не тільки значно складніше і дорожче, але іноді і неможливе.
Обійдетеся без лікаря
Скасовується Книга записів виклику лікаря додому (№031/о)
Тобто, пояснює Супрун для тих, хто не зрозумів з першого разу, лікар не зобов’язаний звітувати про відвідування пацієнтів, які звернулися в реєстратуру. Всі звіти зводяться до 4 цифр на день: загальна кількість звернень до лікаря дорослих та дітей і кількість відвідувань дорослих і дітей на дому.
«Пацієнт і лікар зможуть спілкуватися по телефону, – пояснюють у МОЗ. – Час лікаря є цінним і обмеженим громадським ресурсом. Кожен пацієнт повинен розуміти, що, йдучи до нього додому, лікар не допомагає щонайменше трьом іншим пацієнтам. Пацієнт і лікар будуть приймати спільне рішення про необхідність візиту додому. Як показує досвід європейських країн, можливість поспілкуватися зі своїм медпрацівником по телефону є однією з послуг, які найбільш цінуються пацієнтами».
Як це буде працювати на практиці – зовсім незрозуміло. Лікар дасть сотням пацієнтів мобільний телефон? Але тоді в суцільне пекло перетворяться не тільки робочі, але і вихідні дні. А якщо телефон буде міським, – це вже проблеми пацієнтів. Як і скільки часу в нашій країні потрібно додзвонюватися по «громадському» міському телефону, кожен з нас знає не з чуток.
Не дивно, що ця новина викликала найбільшу реакцію соцмереж:
«Коли громадянин звертається в реєстратуру, то не ставить собі за мету «звернутися», а ставить за мету саме викликати лікаря. А лікар тепер може «не звітувати». Прокоментуєте?»
«Питання про виклик лікаря важливе в першу чергу для пацієнта, який хворіє і чекає допомоги. Колись лікарська недбалість таки вилізе, але дехто ризикує до цієї світлої години і не дожити».
«Скасуйте виклики, журнали, хворих теж скасуйте – нехай самі лікуються! Ваша медична реформа нічого доброго не дасть ні лікарю, ні пацієнту, ні лікарням – районні будуть змушені закритися з такою реформою. Щоб було як у Європі, потрібно, щоб у країні був порядок. На даний момент в Україні хаос, і людей кинули напризволяще».
Новинки для дітей та студентів
«МОЗ визнає студентів звичайними людьми!». Саме так – з вигадкою – українцям піднесли новину про скасування форми №025-3/о «Медична карта студента». У всіх учнів українських вишів тепер буде звичайна амбулаторна картка.
«Нагадуємо, що із запуском реформи в містах студенти, які там навчаються, зможуть обрати будь-якого сімейного лікаря або терапевта за місцем фактичного проживання, підписати з ним декларацію і отримувати всі послуги разом з будь-якими необхідними довідками про стан здоров’я, – пояснюють у МОЗ. – Студентські поліклініки, які існують зараз, будуть конкурувати за пацієнтів на загальних умовах».
Є новина і для батьків малюків: з 13 березня медкартка дитини для вступу в дитячий садок або школу більше не потрібна. Ця форма відтепер є недійсною, та вимагати її від батьків не мають права.
«Медики України щорічно заповнювали до мільйона медичних карток дитини (026/о), які вимагали для прийняття в дитячий садок і школу, – наголошується на офіційному сайті МОЗ. – Цей документ на 8 сторінках А4 заповнювався від руки і зберігався в школах і дитячих садках. Але зберігання персональних медичних даних у навчальних закладах суперечить законодавству, оскільки вони не мають ліцензії на медичну практику. Всі дані про дитину повинні зберігатися у лікаря, якого обрали її батьки, підписавши відповідну декларацію».
Порядок огляду дітей до навчальних закладів також чекають зміни, про які в МОЗ пообіцяли повідомити пізніше. У планах привести склад скринінгів для дітей до науково обґрунтованого рівня і традиційного для цивілізованих країн обсягу. Крім того, в майбутньому відкриються можливості проведення огляду сімейним лікарем чи педіатром із залученням фахівців за умови реальної необхідності.
«А якщо наш педіатр веде 2 або 3 ділянки, і у нього більше сотні дзвінків, – дивуються підписники Супрун. – Виходить, десятки дітей залишаться на самолікуванні і самовиживанні. Як це тепер буде регулюватися? В школу довідки не потрібні, карти із щепленнями – теж, відповідальності ніхто ні за що не несе. Сімейного лікаря ще немає. Спочатку повинна запрацювати електронна база по країні, а потім вже можна скасовувати. Чи я просто панікую і чогось не розумію?»
Журнал амбулаторних хворих
Облік пацієнтів повинен бути адекватним та ефективним, вважають у Міністерстві. Тому замість паперових талонів МОЗ своїм наказом ввів оновлену форму 074/о «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів». Ця форма буде стандартом обліку візитів пацієнтів в медичних інформаційних системах і буде формуватися автоматично на підставі записів амбулаторної карти.
Щоправда, визнають у МОЗ, на перехідному етапі некомп’ютеризованим медустановам (а таких чимало – адже Київ – це далеко не вся Україна) доведеться вести цю відомість у паперовому вигляді. Але, заспокоюють в міністерстві, вона набагато менша, ніж існуючі форми.
Розповіли в МОЗ і про плани. В даний час готується уніфікація існуючих форм амбулаторних карт та їх погодження з процесами комп’ютеризації. В результаті повинен залишитися тільки один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям.
Також проводиться робота з переробки і істотного скорочення – до 10 разів – звітних статистичних форм.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас