Старіння населення в єврозоні негативно впливає на довгострокові перспективи зростання - ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Старіння населення в єврозоні негативно впливає на довгострокові перспективи зростання - ЄЦБ

Світ
309
Швидке старіння населення в єврозоні є новою серйозною проблемою для Європейського центрального банку (ЄЦБ) і може призвести до збереження м’якої грошово-кредитної політики протягом тривалого часу.
Згідно з новим дослідженням ЄЦБ, збільшення частки населення постпенсійного віку негативно впливає на темпи і перспективи економічного зростання, тому протягом наступних десятиліть керівники центробанку можуть бути змушені тримати процентні ставки на нижчих відмітках, ніж передбачалося раніше.
ЄЦБ попередив про необхідність враховувати наслідки демографічного зрушення економіки, а також рекомендував країнам єврозони плавно підвищувати пенсійний вік, пише Financial Times. Норми заощадження зростають, пропозиція на ринку праці знижується, витрати на пенсії та охорону здоров’я збільшують навантаження на бюджет.
Приватні економісти раніше вже говорили про те, що старіння населення – одна з тих причин, з яких процентні ставки в розвинених країнах не повернуться до докризових пікових рівнів.
Старіння населення буде повільно впливати на процентні ставки, визнає ЄЦБ. Але кількість інструментів в розпорядженні центробанку з часом скоротиться, якщо цільовий рівень інфляції залишиться без зміни, і цілком може скластися ситуація, коли знижувати ставки буде далі нікуди.
У такій ситуації центробанк єврозони буде все більше залежати від більш складних інструментів, включаючи контроль очікувань ринку щодо грошово-кредитної політики шляхом публікації прогнозів та рекомендацій (forward guidance) та купівлі активів.
Зараз процентні ставки ЄЦБ знаходяться на рекордно низьких позначках: базова ставка дорівнює нулю, ставка за депозитами – мінус 0,4%. Ринок не чекає їх підвищення раніше середини 2019 року, і раніше в березні голова ЄЦБ Маріо Драгі заявив, що нормалізація грошово-кредитної політики буде повільною і поступовою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас