Гонтарева пост здала, а Смолій – прийняв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева пост здала, а Смолій – прийняв

Казна та Політика
823
Валерія Гонтарева виконала свою «місію» і остаточно пішла з Нацбанку, а Яків Смолій отримав від парламенту семирічний мандат довіри на продовження реформування банківського ринку. Пост голови НБУ був у підвішеному стані майже рік, і лише тиск МВФ і домовленості президента і депутатів допомогли вирішити кадрову проблему. Сюрпризів банкіри не чекають: Смолій буде йти у фарватері політики Гонтаревої.
Обіцяного 10 місяців чекають
Сьогодні Яків Смолій зміг позбутися додатку «в.о.» поряд з посадою голови Нацбанку. За призначення 57-річного банкіра, першого заступника голови НБУ новим керівником центробанку проголосували 247 депутатів.
Парламент на найближчі сім років узаконив статус, який останній рік був у Смолія де-факто. Десять місяців він керував Національним банком в статусі в.о. голови, оскільки Валерія Гонтарева публічно подала у відставку. Вона очолювала Нацбанк протягом трьох років – з червня 2014 року, але в якийсь момент вирішила, що її «місія виконана», тому залишила робочий кабінет. Спочатку вона з 11 травня 2017 року пішла в оплачувану відпустку, але оскільки президент Петро Порошенко так і не вніс до парламенту подання на її звільнення, їй довелося наприкінці літа піти у безстрокову відпустку за свій рахунок.
Перед тим як публічно подати у відставку, вона подала президенту Петру Порошенку список з декількох кандидатур. Протягом року джерела FinClub називали різну кількість кандидатів – від двох до чотирьох. Основними були Яків Смолій і голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук. «Спочатку в спілкуванні з міжнародними партнерами Гонтарева протежувала Володимира Лавренчука в якості свого наступника. Не проти був також президент. Але за Лавренчука не було голосів у парламенті. Пізніше на Банковій вирішили зупинитися на кандидатурі Смолія як на компромісному варіанті для всіх», – заявив один зі співрозмовників FinClub.
Остаточно Порошенко погодився з кандидатурою Смолія восени, коли побачив його підтримку з боку міжнародних кредиторів України і послів країн-партнерів. У жовтні Смолій представляв НБУ на щорічних зборах МВФ та групи Світового банку. За інформацією FinClub, після повернення з Вашингтона відбулася зустріч Смолія та глави держави, в ході якої він отримав пропозицію очолити Національний банк. До звільнення вже давно була готова Гонтарева, оскільки ще у вересні повернулася до Києва після літньої відпустки.
Однак кадрові рішення затягувалися. Голосування щодо Гонтаревої і Смолія запланували на кінець року, але в останній момент все зірвалося. Гонтарева пізніше пояснювала це тим, що не було голосів за призначення нового голови, тоді як її відставку жадали усі та натиснути «за» її звільнення готові були понад 300 депутатів. Так в реальності й сталося. «Ви ж розумієте, що не проблема в тому, щоб звільнити Гонтареву. Голосів за моє звільнення буде дуже багато. Проблема, як завжди, – зібрати коаліцію і призначити нового голову», – заявляла вона.
Спроба провести кадрове питання через парламент в грудні не вдалася через кадрові апетити фракції «Народного фронту». Політична сила Арсенія Яценюка хотіла для себе мінімум двох заступників у правлінні НБУ. За словами співрозмовників FinClub, амбіції «фронтовиків» тоді припинив дзвінок «з-за океану».
Спроба не карається
Після новорічних свят для затвердження голови НБУ підтяглася «важка артилерія» в особі міжнародних партнерів, в першу чергу МВФ. «У Вашингтоні весь цей час не розуміли, як можна стільки часу зволікати з формальним затвердженням Смолія», – говорить джерело FinClub. Щоб задобрити кредитора, Порошенко напередодні поїздки у Давос вніс в Раду подання про звільнення Гонтаревої і призначення Смолія. Наступного дня, 19 січня, до парламенту поїхала Гонтарева, але ніхто навіть не планував розглядати кадрове питання.
В ході зустрічі з Порошенком директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард схвалила внесення в Раду кандидатури незалежного і постійного керівника НБУ. Слово «незалежний» використовувалося в комунікації не випадково, оскільки незалежність центробанку від центрів політичного впливу є гостро необхідною для проведення професійної та збалансованої фінансової політики. У МВФ підкреслювали, що парламент під час голосування за Смолія не повинен висувати йому будь-яких політичних умов і кадрових вимог щодо нового складу правління. Про публічну підтримку кандидатури Смолія заявляли і в Європейському банку реконструкції та розвитку, і у Світовому банку.
Третя спроба призначити Смолія була зроблена 1 березня. Для цього протягом лютого він провів консультації з кількома фракціями, але депутати були налаштовані скептично. Про небажання голосувати за нього заявили «Радикальна партія Олега Ляшка», «Батьківщина», «Опозиційний блок», скепсис висловлювала «Самопоміч». Свою беззастережну підтримку висловлювала тільки президентська фракція – «Блок Петра Порошенка». Підтримка другого учасника коаліції – фракції «Народного фронту» – була можливою лише після задоволення їхніх вимог.
За словами представника цієї фракції, в обмін на голоси на підтримку Смолія їхня політична сила хотіла два «крісла» в правлінні Нацбанку. І хоча лідер фракції Максим Бурбак публічно спростував торги за Смолія, проблема голосування зберігалася. В ході зустрічі «фронтовиків» зі Смолієм 27 лютого піднімалося питання звільнення заступника голови НБУ Катерини Рожкової, заявляв депутат Максим Поляков. За словами іншого учасника зустрічі, на кадрові компроміси з депутатами Смолій не йшов.
Ситуація змінилася, і в політичних торгах за результативне голосування щодо Смолія стали фігурувати інші вимоги. «Народний фронт» вирішив голосувати за Смолія лише за умови затвердження їхнього кандидата Людмили Денисової новим омбудсменом. Однак станом на 1 березня стало зрозуміло, що кадровий апетит прокинувся і у БПП, частина фракції якого орієнтується на мера Києва Віталія Кличка. За інформацією джерела в партії, «ударівці» готові були дати голоси за Смолія тільки за умови призначення депутата їхньої групи Валерія Пацкана головою Рахункової палати.
«Місія виконана»
До останнього не було гарантій, що голосування відбудеться навіть 15 березня. Депутат від БПП Мустафа Найєм говорив, що переговори йшли вже не про те, за кого голосувати, а в якій послідовності. Члени коаліції не довіряли один одному. У четвер вранці в.о. голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Михайло Довбенко (БПП) сказав FinClub, що всі формальності вдалося владнати. «Спочатку голосуємо за Смолія, а після 16:00 – інші кадрові питання», – заявив він.
Насамперед депутати заслухали звіт Гонтаревої. На відміну від попередніх її виступів, їй не заважали і не закидували фіктивними доларами. Вийшовши за трибуну, вона заявила, що її місія в НБУ виконана. Вона запевняла депутатів, що за три роки забезпечила макрофінансову стабільність, очистила систему від неплатоспроможних банків і провела повну трансформацію НБУ. В цілому її доповідь повторювала тези, якими вона навесні 2017 року пояснювала своє бажання покинути НБУ.
З найбільш яскравих моментів варто відзначити її акценти на персоналізації виявлених і поки не до кінця вирішених проблем в банківський системі. Сильно «дісталося» екс-співвласникам ПриватБанку Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову. «На початку цього року міжнародна компанія Kroll, яка проводила форенсік-аудит ПриватБанку, підтвердила і задокументувала найбільшу фінансову аферу XXI століття. Це були масштабні скоординовані шахрайські дії акціонерів і менеджменту банку, які завдали збитків державі мінімум на $5,5 млрд», – заявила голова НБУ.
Названо також імена найбільших боржників з рефінансування НБУ. «Олег Бахматюк має 10,2 млрд грн, Дмитро Фірташ – 9,8 млрд грн, Микола Лагун – 8 млрд грн, Костянтин Жеваго – 6,3 млрд грн, депутат Леонід Клімов – 3,4 млрд грн, інші – 7,5 млрд грн», – повідомила вона депутатам.
«342 голоси за, рішення прийнято. Гонтарева залишає посаду голови НБУ», – підсумував спікер Андрій Парубій. За її відставку голосували всі політичні сили.
Призначення Смолія пройшло без сюрпризів. Він виступив зі своєю програмою, підкресливши, що «найголовніше – це те, що Національний банк повинен і далі залишатися незалежним від політичних течій». «Політична незалежність дозволить НБУ ефективно виконувати свій мандат – забезпечувати цінову і фінансову стабільність», – заявив він.
Яків Смолій назвав шість основних цілей на посту голови НБУ: низька інфляція на рівні 5%, переведення банківської системи на європейські стандарти, відновлення кредитування, ефективне регулювання небанківського сектора, валютна лібералізація і фінансова інклюзія (доступність і безпека банківських послуг). Цей виступ запалив серця депутатів не так яскраво, як відставка Гонтаревої. Його призначення підтримали лише 247 депутатів. Дві фракції коаліції дали 197 голосів за необхідного мінімуму в 226. Решту голосів забезпечила група «Воля народу», позафракційні депутати і деякі депутати «Самопомочі» та «Відродження».
Побажання Смолію
Смолій став десятим головою Національного банку в історії незалежної України. Опитані банкіри і учасники ринку вітають його призначення головою НБУ. І справа не в сухій формальності або страху перед санкціями за критику – банкірам дійсно подобається Яків Смолій як керівник Нацбанку. На їхню думку, це дозволить поліпшити спілкування України з міжнародними партнерами. «Банківська система чекає призначення нового голови Національного банку. Це має полегшити діалог України з міжнародними фінансовими організаціями, а також сприятиме збереженню макрофінансової стабільності», – говорив перед голосуванням голова Ради Незалежної асоціації банків (НАБУ), старший радник Альфа-Банку, голова наглядової ради Укрсоцбанку Роман Шпек.
Однією з сильних сторін Смолія банкіри називають великий досвід у банківському секторі та наявність конструктивного діалогу з політиками. «Смолій – це самостійна фігура, і ми бачимо, що йому небайдужа ситуація в банківському секторі. Це доведено на прикладі спрощення графіка докапіталізації банків. Гадаю, що він комфортний з погляду політиків, він спокійний, врівноважений, неемоційний. Також він комфортний з погляду банкірів. Не знаю жодного банкіра, який хвилювався б через його призначення», – зазначив голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов.
Від Смолія банкіри хочуть в першу чергу збереження незалежності центрального банку від зовнішнього негативного впливу. «Дуже важливо, щоб на шляху цивілізованої політики НБУ не виникали усілякі політичні спекуляції, які підривають довіру до регулятора, що призводить до негативних наслідків для всієї банківської системи. Тому основне завдання нового керівника НБУ – відстоювати і зберігати незалежність Нацбанку від політики і завершити реформу банківського нагляду», – говорить голова правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач.
При цьому мало хто з учасників ринку чекає змін в політиці НБУ за нового керівника. «Смолій підтримував деяку наступність у політиці Гонтаревої, але його краще сприймали політики, зокрема члени коаліції. З травня я не чув жодної конструктивної критики на його адресу. Гадаю, що якихось кардинальних змін в НБУ не буде, бо ми проводимо свою політику, оглядаючись на західних кредиторів. Зміни можуть бути косметичними», – вважає член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.
Серед основних напрямків роботи багато хто виділяє в першу чергу монетарну і валютну політику. «НБУ повинен зосередитися на стримуванні інфляції, проведенні лібералізації валютного ринку, «проштовхуванні» критично важливих для розвитку фінринку законопроектів у парламенті, як, наприклад, захист прав кредиторів, і на збереженні макростабільності в умовах майбутніх виборів», – упевнений виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.
Важливим також залишається вирішення питання кредитних портфелів банків і відновлення кредитування. «Розчищення банківської системи внаслідок глибинної кризи завершено. Відтепер для відновлення активного кредитування економіки, а не тільки громадян нам потрібно вирішити проблему якості кредитних портфелів банків. Так, це не нова проблема, але наступний логічний крок після розчищення системи. Це саме те, чим НБУ переважно займатиметься на наступному етапі. Також у нас з’явилися новітні технології, фінтех, криптовалюта. Треба реагувати й на ці виклики», – закликає Роман Шпек.
Ще одна проблема, яку доведеться вирішувати новому голові НБУ, – це непроведений спліт Нацкомфінпослуг, адже парламент не хотів «посилювати владу Гонтаревої» за рахунок нових ринків – від страхових і фінансових компаній до кредитних спілок та ломбардів. «Ми за те, щоб не допустити використання фінансової системи для перекачування грошей з маленького середнього класу до кишень «освідченіх і досвідчених». Смолій є тією людиною, яка підтримує проведення спліту», – говорить генеральний директор Української федерації убезпечення Галина Третьякова.
Те, що «команда Смолія» і «команда Гонтаревої» – це одне й те ж, підкреслив Петро Порошенко. Увечері, представляючи в НБУ нового голову, він публічно розірвав свою доповідь, в якій йшлося про те, що «він повинен подякувати старій команді та привітати нову команду»: «Я впевнений, що це дурість. У нас немає ні старої, ні нової, є дуже професійна, дуже амбітна, смілива, дуже патріотична і проукраїнська команда головного регулятора країни – Нацбанку».
Пальчевський Иван
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас