Податок на виведений капітал: як це працює і чому МВФ проти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на виведений капітал: як це працює і чому МВФ проти

Казна та Політика
1894
Петро Порошенко, а також кілька народних депутатів виступили з пропозицією про те, щоб вже до 2019 року скасувати податок на прибуток. При цьому його передбачається замінити податком на виведений капітал – тобто на гроші, які будуть виплачені у вигляді дивідендів та інших видів винагороди акціонерам, або інакше виведені за кордон.
Разом з тим, згідно з підготовленим законопроектом, прибуток, інвестований у розвиток виробництва і поліпшення умов праці найманих працівників, оподаткуванню не підлягає.
Як роз’яснила “Сьогодні” один з ініціаторів законопроекту, голова комітету Верховної Ради з податкової і митної політики Ніна Южаніна, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал означає, що базою оподаткування для підприємств стане не прибуток, а дивіденди та прирівняні до них доходи, такі як роялті і відсотки.
Передбачається, що дивіденди обкладуть податком за ставкою 15%, а прирівняні до них платежі — за ставкою 20%. Нагадаємо, зараз податок на прибуток дорівнює 18%.
За словами президента Петра Порошенка, так має бути ліквідована корупційна схема адміністрування податків.
Разом з тим, і сама Южаніна, і в Адміністрації Президента (АП), і в Мінфіні визнають, що в перші рік-два функціонування нового податку бюджет недоотримає 30-40 млрд грн (до 4% доходів скарбниці), і лише потім, коли бізнес “розкрутиться” і вийде з тіні, втрати будуть перекриті за рахунок зростання виробництва.
Крім того, така податкова ініціатива насторожила і Міжнародний валютний фонд (МВФ).
Як розповів заступник голови АП Дмитро Шимків, 7 березня законопроект повинні були внести на розгляд Верховної Ради, однак у своєму листі МВФ наполіг на перегляді деяких норм документа.
Зокрема, за словами заступника голови АП, Фонд попросив переглянути механізм компенсації втрати доходів держбюджету при введенні нової моделі оподаткування прибутку.
Крім того, МВФ попередив, що поспішне ухвалення парламентом законопроекту про податок на виведений капітал вплине на терміни перегляду програми співробітництва з Україною і, таким чином, отримання чергового траншу.
“У нас є серйозна заклопотаність з приводу втрати доходів, яка за відсутності … компенсуючих заходів ще більше підірве одну з основних цілей підтримуваної МВФ програми: забезпечити фінансову стійкість. З цією пропозицією було б дуже складно переконати Виконавчу раду МВФ у тому, що податково-бюджетна політика України залишиться на правильному шляху, щоб зменшити її ще високий рівень державного боргу і поставити державні фінанси на надійну і стійку основу. Таким чином, подання цієї пропозиції приведе нас до того, що ми не зможемо завершити розгляд програми, що очікує. Тому ми наполегливо закликаємо вас не представляти цей законопроект в парламент”, – процитував Шимків лист МВФ.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас