Перші ластівки: депозити почали дорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перші ластівки: депозити почали дорожчати

Кредит&Депозит
4630
Майже рік банки знижували ставки за вкладами фізосіб. Їх не зупиняло ні підвищення облікової ставки НБУ, ні той факт, що прибутковість за депозитами не захищала заощадження від інфляції. Але з приходом весни тренд змінився: банки знову готові платити більше.
У минулому огляді максимальних ставок за вкладами громадян «Мінфін» констатував, що прибутковість гривневих депозитів зросла тільки в одній фінустанові – Таскомбанку. Але за останні два тижні до нього додалося ще чотири банки.
Ставки потихеньку зростають за вкладами у гривні. У валютному сегменті без змін – банки продовжують знижувати прибутковість за заощадженнями в доларах та євро.
З моменту публікації останнього огляду максимальних ставок за банківськими депозитами, в десятці «щедрих» банків відбулися невеликі зміни. Так, Мегабанк, який раніше займав 3-є місце за прибутковостю гривневих вкладів, знизив ставки й опустився на 5-е місце.
Перші ластівки: депозити почали дорожчати
Прибутковість річних гривневих заощаджень зменшив й Місто Банк. Але зниження було незначним, а внаслідок перегляду ставок в Мегабанку, Місто навіть трохи піднявся в таблиці.
Промінвестбанк також знизив ставки за річними вкладами в національній валюті й покинув десятку найприбутковіших. Замість нього в топ-10 увійшов Укрсоцбанк.
Неприємний сюрприз вкладникам підготували Банк Форвард та А-Банк – тут гривневі депозити також подешевшали.
Ставки за короткими вкладами в гривні підвищили 4 фінустанови: Сбербанк, Ідея Банк, Місто Банк і Райффайзен Банк Аваль.
Долар
У десятці банків, які щедріше за інших готові платити за річні доларові вклади, відбулися кардинальні зміни. Сбербанк довгий час був першим у списку, але знизив максимальну прибутковість на 0,80% і опустився на 3-є місце. Замість нього титул самого дохідного перейшов до Банку Інвестицій та Заощаджень.
Перші ластівки: депозити почали дорожчати
Промінвестбанк постійно «дихав» в спину Сбербанку та займав 2-е місце, але він також знизив прибутковість й переїхав на 6-у позицію.
Ставки також зрізали Таскомбанк й Мегабанк. Перший опустився на 4-е місце. Другий – тепер замикає десятку.
Євро
Обвал ставок по євро тривав, що відбилося на десятці «щедрих» банків. Найзначніше падіння зафіксовано в Мегабанку. Він зменшив прибутковість річних заощаджень в євро на 1% й опустився з 2-ї на 6-у позицію.
Також ставки зменшили Промінвестбанк (раніше він займав 7-е місце в десятці, а зараз – замикає список) і Сбербанк. Але в останньому зміни були незначними і не вплинули на його місце в десятці.
Перші ластівки: депозити почали дорожчати
У загальну картину не вписався тільки Місто Банк, який вирішив збільшити прибутковість депозитів в євровалюті. Але оскільки цей банк й раніше пропонував найвищі ставки в євро, чергове підвищення не вплинуло на його позицію в ренкінгу.
Також за останні два тижні прибутковість евродепозитов переглянули Банк Форвард, ПУМБ й Укрсоцбанк.
Методика
Депозити відбирали для порівняння за двома критеріями — термін та валюта. Дивились тільки на вклади, доступні будь-якій «людині з вулиці». Тому в огляді не беруть участі «соціальні» вклади — пенсійні, студентські, дитячі й т.д.
Для порівняння не мали значення спосіб і частота виплати відсотків, можливість поповнення/зняття коштів, дострокового розірвання депозитного договору й т.д.
Наведені максимальні ставки включають бонуси за велику суму вкладу, а також за оформлення депозиту онлайн. Такі надбавки доступні для широкого кола осіб, а тому вони показані в огляді.
Наведемо приклад. Банк Х пропонує клієнтам 6 видів гривневих вкладів на 12 місяців. З них один пенсійний, ще один — дитячий. Останні два автоматично виключаються з огляду. Серед решти чотирьох — вклади з виплатою відсотків в кінці терміну і щомісяця, депозит з можливістю поповнення, а також ще один — дає клієнтові право достроково розірвати договір. «Мінфін» дивиться і порівнює ставки за всіма цими 4 видам вкладів. Кожен з них передбачає надбавку 0,5% за розміщення депозиту на суму від 500 000 грн. Але тільки дві програми гарантують бонус 0,5% до стандартної ставки за оформлення вкладу онлайн. З урахуванням всіх можливих надбавок максимальна ставка — 18% — виходить за вкладом з виплатою відсотків в кінці терміну. Саме вона і буде вказана в таблиці.
«Мінфін» нагадує, що максимально висока ставка не гарантує таку ж прибутковість в кінцевому підсумку, адже з доходів за банківськими вкладами сплачується податок. У цьому році він становить 18%. Додатково до цього держава вимагатиме сплатити 1,5% військового збору.
Олекса Рябуха

Бонус до депозиту від Finance.UA:

Нагадаємо, на порталі Finance.UA працює спеціальна програма Бонус до депозиту. З її допомогою можна істотно збільшити процентну ставку за вкладом!
Як це зробити? Всього три кроки:
1. Заходьте на сторінку Бонус до депозиту від Finance.UA.
2. Вибирайте зручну для вас програму від банків у гривні, доларах або євро.
3. Оформляйте заявку на сайті!
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас