Чиновники НБУ мусять понести персональну відповідальність за рішення щодо банку «Хрещатик» - АЗБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники НБУ мусять понести персональну відповідальність за рішення щодо банку «Хрещатик» - АЗБ

Кредит&Депозит
792
Асоціація захисту банків сподівається на належне розслідування персональної провини чиновників Національного банку України за неправомірне віднесення банку «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних, яке підтвердив Верховний суд України.
Про це заявила глава Асоціації захисту банків Катерина Назимко.
Верховний суд України визнав Нацбанк винним в доведенні банку «Хрещатик» до неплатоспроможності і подальшій ліквідації. Суд кваліфікував дії банківського регулятора як «протиправну бездіяльність».
Тепер всі вкладники банку з депозитами понад 200 тис. грн. зможуть отримати свої кошти назад. На момент введення в банк тимчасової адміністрації 5 квітня 2016 року клієнтами банку були понад 300 тисяч осіб. В рамках гарантованих державою сум до відшкодування їм необхідно було виплатити близько 2,8 млрд грн.
При цьому, незважаючи на відповідальність чиновників Нацбанку, які приймали рішення про віднесення банку «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних, виплати клієнтам 200+, швидше за все, будуть здійснюватися рахунок державного бюджету.
В Асоціації захисту банків впевнені: ці збитки мають бути компенсовані не за рахунок бюджету, а персонально за рахунок відповідальних чиновників НБУ.
«В Україні роками складається традиція, коли будь-які провали чиновників доводиться оплачувати платникам податків. Вважаю, що настав час змінити цю жахливу традицію. Ситуація з банком «Хрещатик» має стати прецедентом, коли за доведення банку до неплатоспроможності повинні відповісти в НБУ. І персональна відповідальність лежить на Валерії Гонтаревій», – заявила Катерина Назимко.
На думку експерта, Національне антикорупційне бюро має найближчим часом належним чином розслідувати всі обставини цієї справи.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас