Після побудови Nord Stream 2 газ для Європи подорожчає – Коболєв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після побудови Nord Stream 2 газ для Європи подорожчає – Коболєв

Енергетика
2095
Газпром використовує всі можливі методи для усунення конкурентів з європейського ринку, в тому числі штучно занижуючи вартість газу, але це тимчасово: після здобуття монополії через побудову “Північного потоку-2” ціну піднімуть.
Про це в інтерв’ю заявив глава правління НАК “Нафтогаз України”.
“Після побудови “Північного потоку-2” здатність Газпрому використовувати таку стратегію (монопольне регулювання цін – ред.) тільки посилиться. Коли інші постачальники від Європи відвернуться й зрозуміють, що немає сенсу намагатися заходити на цей ринок, бо там Газпром в будь-який час готовий піти на короткостроковий демпінг, російська монополія зрозуміє, що вона цей ринок повністю закрила для інших постачальників. Тоді Газпром застосує свою іншу тактику. Вони просто будуть піднімати ціну”, – сказав Коболєв.
За його словами, оскільки ціни на газ не підлягають регулюванню, Газпром займає домінуючу позицію на газовому ринку Європи й цією позицією зловживає.
“Один із елементів зловживання – що вони, контролюючи частину східноєвропейського ринку де-факто (про що є розслідування антимонопольне Європейського Союзу, яке вже триває майже десять років, й досі не відомо, коли скінчиться), не пускають інших постачальників газу на цей ринок”, – сказав глава Нафтогазу.
Він також вказав, що Росія має багато шляхів для усунення конкурентів на газовому ринку Європи, але коли методи вичерпуються, вдається до демпінгу цін, “постачаючи газ на копійку дешевше, ніж інше джерело, щоб просто не відпускати цей ринок”.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас