Я дістаю із широких штанин. Чому зріс престиж українського громадянства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Я дістаю із широких штанин. Чому зріс престиж українського громадянства

Казна та Політика
1795
Україна різко піднялася в рейтингу Nomad Passport Index, який оцінює престижність громадянств 199 держав світу. Результат міг бути ще більш вражаючим, якби держава надала громадянам більше свобод.
Престиж українського паспорта зростає: про це свідчать профільні рейтинги міжнародних компаній. Опублікований днями Nomad Passport Index – 2018 віддав Україні 91 місце серед 199 країн. Торік країна посідала 113-е місце, тобто популярність нашого паспорта зросла на 21 пункт. Це сталося завдяки введенню безвізового режиму з країнами ЄС та низкою інших держав. Піднятися вище Україні завадило відставання за іншими ключовими критеріями рейтингу, серед яких важливе місце займають цивільні й економічні свободи.
Безвіз, свобода і податки
Компанія Nomad Capitalist складає свій рейтинг, ґрунтуючись на п’яти показниках, кожен з яких має свою питому вагу в загальному індексі. Найбільший вплив (50%) на місце в рейтингу має кількість країн, які безперешкодно можуть відвідувати громадяни країни. Тому після введення безвізового режиму з ЄС позиції українського паспорта різко зміцнилися.
Система оподаткування – другий за важливістю показник (питома вага – 20%). Дослідники оцінюють обов’язковість прибуткового податку: від 10 балів – для країн, де податок сплачується обов’язково незалежно від місця проживання, 20 – громадяни з певними складнощами можуть уникнути податків, виїхавши за кордон, 30 – уникнути податків при переїзді в іншу країну можна без проблем, 40 – не оподатковуються доходи, отримані за кордоном, незалежно від місця проживання, 50 – прибутковий податок відсутній.
Сприйняття країни і її громадян у світі займає в загальному рейтингу 10%. Цей показник ґрунтується на даних Світового звіту ООН про щастя (World Happiness Report), Індексі людського розвитку (Human Development Index) і персональному досвіді громадян – наскільки дружелюбно або вороже їх сприймають в інших країнах. Цей показник, як і два наступні, також визначається балами: 10, 20, 30, 40, 50 – від найгіршої ситуації до найкращої.
Можливість подвійного громадянства також має питому вагу в 10%: від суворої заборони мати два паспорти до практично повної свободи в цьому питанні. Інтегральний показник свободи теж займає 10% в загальному індексі. Він базується на даних про обов’язкову військову повинність, кількості ув’язнених, Індексі свободи преси (World Press Freedom Index) і Індексі економічної свободи (Economic Freedom Index).
Лідери та аутсайдери
У 2018 році Україна потрапила в п’ятірку “стрибунів” (climbers) – держав, які різко підскочили в рейтингу. Разом з нею в п’ятірці – Сьєрра-Леоне, Перу, Тувалу і Маршальські острови
Перше місце в рейтингу займає Люксембург. Держава отримала максимум (50 балів) за трьома показниками – сприйняття громадян в світі, можливість подвійного громадянства і свобода. При цьому громадяни Люксембургу можуть безперешкодно відвідувати 177 країн (максимум в рейтингу – 180) і уникнути податків, їдучи в іншу країну – за останнім показником країна отримала 30 балів. Друге місце розділили Ірландія і Швейцарія. Їхні громадяни можуть без віз відвідувати 176 країн. Решта показників у трьох країн ідентичні.
Лідери схожого рейтингу, складеного міжнародною консалтинговою компанією Henley & Partners (він враховує тільки свободу пересування світом), Сінгапур і Японія в рейтингу Номада опинилися на 20-му і 28-му місці відповідно. Громадяни обох держав можуть відвідувати без віз 180 країн. Однак Сінгапуру зіпсували картину питання подвійного громадянства (у державі воно заборонено) і показник свободи, який в Nomad Passport становить 20 балів. Японія зайняла 28-й рядок через недосконалість системи оподаткування і посереднє сприйняття своїх громадян в світі.
Аутсайдерами рейтингу виявилися Афганістан, Ірак і Еритрея. Афганістан (199 місце) може похвалитися допуском всього в 24 країни світу, Ірак – в 27, Еритрея – в 37. Остання при цьому отримала мінімальний бал за чотирма показниками – оподаткування, можливість подвійного громадянства, сприйняття громадян у світі та свобода.
У п’ятірці “стрибунів”
Згідно з рейтингом Nomad Україна зайняла 91 місце, розділивши його з Албанією. У минулому році країна перебувала на 113-му місці, в 2018-му вона потрапила в п’ятірку “стрибунів” (climbers) – держав, які різко підскочили в рейтингу. Разом з Україною в п’ятірці – Сьєрра-Леоне, Перу, Тувалу і Маршальські острови.
Українські громадяни можуть відвідувати 114 країн, а за іншими показниками – податки, подвійне громадянство, сприйняття в світі і свобода – країна отримала по 20 балів, посівши передостаннє місце. У загальному рейтингу Україна на два пункти випередила Росія – вона на 87 місці: незважаючи на те, що росіянам дозволено безперешкодно відвідувати всього 113 країн, в РФ не заборонено мати подвійне громадянство. Тим часом, в рейтингу Henley & Partners Україна займає 42 місце (з 105), а РФ – 45.
Стороннім В.
За даними Держстату, серед бажаючих переїхати в Україну більшість – жителі Росії: у 2017 році на ПМП перебралося 4027 іноземців, з них 2776 – росіяни. Експерт аналітичного центру CEDOS Олександра Слободян підтверджує, що жителі Російської Федерації частіше за інших зацікавлені в переїзді. “Ще до отримання Україною безвізу, в 2014 році, багато росіян хотіли виїхати з Росії, не погоджуючись із внутрішньою політикою країни. Але легально оформитися тут було складно, – розповіла вона Фокусу. – Насправді, не так легко отримати українське громадянство, процедура не надто зрозуміла. Потрібно спочатку отримати дозвіл на короткострокове проживання, потім – на довгострокове проживання, – і це тільки перші кроки. Підстави для отримання громадянства дуже обмежені. По суті, Україна не дуже відкрита до мігрантів. Міграційна служба у нас не орієнтована на клієнта, тому з’являється багато посередників, які надають послуги за гроші”.
Слободян навела для прикладу білоруса, який стажувався в CEDOS. Він зіткнувся з труднощами, просто спробувавши отримати консультацію з питань оформлення громадянства. “На гарячі лінії додзвонитися дуже важко, потрібно їхати безпосередньо в сервісний центр, вистоювати черги”, – пояснює експерт.
Втім, такі складності відлякують не всіх. Наприклад, Андрій, 28-річний програміст із Москви, в розмові з Фокусом висловив упевненість, що за $500 зуміє оформити посвідку на проживання.
Заліна Крюкова
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас