Захистити Україну від дешевого імпорту за будь-яку ціну: Кабмін переписав закони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Захистити Україну від дешевого імпорту за будь-яку ціну: Кабмін переписав закони

Казна та Політика
1204
Кабмін подав до Верховної Ради три законопроекти, що захищають українських виробників від конкурентів, які демпінгують зі своїми товарами. Якщо їх приймуть, то Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) зможе самостійно ініціювати антидемпінгові розслідування, навіть якщо не отримувало офіційних звернень від наших підприємств.
При наявності достатніх доказів існування демпінгу з якоюсь категорією продукції міністерство може рекомендувати Міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі почати відповідне розслідування.
Для цього достатньо довести наявність шкоди одній з українських галузей або національним інтересам, а також обґрунтувати причинно-наслідковий зв’язок між демпінгом і заподіяною шкодою.
Навіщо це потрібно
«У чинному законі про захист національного виробника від демпінгового імпорту немає положення про те, що МЕРТ може ініціювати антидемпінгове розслідування», – розповів UBR.ua партнер ЮФ BARGEN Святослав Бартош.
За словами юриста, така норма міститься в Угоді про застосування статті VI Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року (ГАТТ-94). Однак, якщо в українському законодавстві немає прямо передбаченого повноваження міністерства ініціювати таке розслідування, то воно не може цього робити.
Ця новація наочно демонструє основну ідею зміни практично всього законодавчого поля в сфері захисту українського ринку від надмірно дешевого імпорту – приведення його у відповідність з міжнародними нормами ГАТТ. Про що тепер прямо буде зазначено в преамбулі кожного закону.
Власне, нині чинні норми теж писалися з урахуванням міжнародних правил торгівлі. Але десь змінилися самі ці правила, а десь вкралися нестиковки або недоробки в український закон.
«Ймовірно, кількість доопрацювань виявилася згодом такою великою, що вирішили написати новий закон, але зі збереженням ключових нормативів, наприклад, визначення частки «незначного імпорту» або «мінімальної демпінгової маржі», – говорить Бартош.
Які закони змінять
Урядовий законопроект №8104 пропонує в новій редакції прийняти закон про захист від демпінгу, тобто, коли нечесні експортери свідомо продають свої товари в Україну за заниженими цінами.
Другий законопроект №8103 переписує норми законодавства щодо захисту національного виробника від субсидованого імпорту – коли країна-експортер невиправданими дотаціями підтримує своїх виробників.
Нарешті, законопроект №8102 стосується випадків, коли в силу непередбачених обставин раптово збільшуються обсяги імпорту якоїсь продукції і це може завдати шкоди національним інтересам. Наприклад, збільшити безробіття в країні. Тоді держава може ввести захисні заходи. Зрозуміло, обґрунтувавши їх застосування.
Наприклад, як зазначають юристи, Угода про асоціацію з ЄС передбачає поетапне скасування ввізних мит на автомобілі. Але якщо кількість імпортних авто почне різко зростати, Україна має право зберегти мита на більш високому рівні.
Користуючись нагодою, не зайвим буде нагадати, що як за чинним, так і за новим законодавством, всі звернення, пояснення і докази необхідно подавати українською мовою, в тому числі в електронному вигляді.
Нарешті, рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі щодо застосування, наприклад, антидемпінгових заходів, як і рішення будь-яких інших держорганів, можна оскаржити в суді. Відповідна норма міститься в статті 31 закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність».
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас