Андрій Попов: криптовалюти. Ринок радше живий, ніж мертвий? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Попов: криптовалюти. Ринок радше живий, ніж мертвий?

Фінтех і Картки
827
Експерти, які цікавляться криптовалютами, поділяються на оптимістів і песимістів. Перші вважають, що 2018 рік стане ривком для біткойна і криптовалют в цілому. Вони переконані, що в цьому році будуть зроблені конкретні кроки у бік подальшої легалізації криптовалют урядами. Низка експертів запевняють, що в цьому році Bitcoin поб’є свої попередні рекорди і підніметься до небувалих висот – $30 тис, $50 тис, а може і $100 тис.
Песимісти ж впевнені, що уряди навряд чи стануть в найближчому майбутньому узаконювати криптовалюти як платіжні засоби через їх волатильність і проблеми контролю.
Згідно з песимістичними прогнозами, курс Bitcoin цього року буде падати і становитиме $3-5 тис. Звучать прогнози і в $100 (без приставки «тисяч»).
Експерти також згадують про проблеми безпеки, нагадуючи, що ринок криптовалют слабо захищений від хакерських атак. Досить згадати нещодавній випадок з крадіжкою хакерами з японської криптовалютной біржі CoinDesk криптовалюти NEM на суму, еквівалентну $400 млн.
Іронія ситуації в тому, що технології смарт-контрактів NEM позиціонуються як якщо не захищені, то одні з найбільш захищених від злому. На даний момент злом NEM став найбільшою крадіжкою в історії криптовалют, що можна порівняти за масштабами з гучним зломом біржі MT Gox, втрати якої в 2014 році оцінювалися в $340 млн.
Як бачимо, прогнози діаметрально протилежні. І що найцікавіше, обидва сценарії – позитивний і негативний – рівною мірою можуть здійснитися.
Пампери і памперси
Все тому, що ринок криптовалют в цілому і біткойна зокрема надзвичайно волатильний і залежить від зовнішніх факторів. Будь-яка новина чи подія можуть провокувати як зростання, так і падіння.
Волатильність притаманна і традиційному валютному і фондовому ринку, але в значно меншому ступені.
Крім того, на ринку криптовалют є свої «авторитети» – великі гравці, так звані пампери. Враховуючи порівняно невелику капіталізацію криптовалют (порівняно з традиційним валютним та фондовим ринком), розміри активів папмерів дозволяють штучно створювати ажіотаж або паніку серед трейдерів, маніпулюючи ними.
Зазвичай пампери створюють видимість підвищення курсу шляхом скупки ордерів. Після того, як у результаті ажіотажного попиту курс криптовалюти досягає максимуму – вони зливають свої активи і курс падає, вселяючи паніку в інвесторів.
Інший спосіб вплинути на курс криптовалюти – створення фейкових новин, як позитивних, так і негативних. Як вже говорилося вище, будь-який інфопривід впливає на курс, і це часто використовують у своїх інтересах великі гравці.
Таким чином, криптовалюта – система важко прогнозована. Тому пророкувати її стан на довгу перспективу практично неможливо. Безперечним є те, що вона навряд чи зникне.
Блокчейн як основа для ICO
Основне значення криптовалют для світової економіки в тому, що технологія зробила можливим ICO (Initial Coin Offering) – тобто випуск бізнесменами власних криптовалют для залучення фінансування.
Насамперед, технологія актуальна для стартапів, оскільки їм складніше скористатися традиційними фінансовими інструментами, такими, як кредитування або випуск акцій (IPO).
Особливо популярний ICO у сфері IT, а ще краще, якщо бізнес стартапу планує в подальшому безпосередньо використовувати випущену криптовалюту – наприклад, як засіб розрахунків.
За 2017 рік загальна ринкова капіталізація криптовалют зросла практично на 600 млрд доларів США, з 17,7 до 612,9 млрд доларів США, тобто у 34,6 разу.
За цей час було проведено десятки успішних ICO. Цікаві бізнес-проекти, що здійснюють ICO, підтримують інтерес до ринку криптовалют в цілому.
Чого тільки коштує ICO месенджера Telegram, що було проведене в лютому 2018 і зібрало $850 млн від 81 інвестора, максимум коштів за всю історію ICO. У другому раунді Telegram має намір зібрати до $1,7 млрд, як зазначено у white paper – документі, який описує переваги проекту для інвесторів.
До цікавих проектів можна віднести Extra Credits. Як кажуть її розробники – це перший в світі проект «освітньої криптовалюти», в якому користувачі отримують винагороду в криптовалюті Extra Credits (XTRA) за вивчення блокчейна і проходження онлайн тестів. Для ентузіастів це можливість заробити, ще й розширивши знання про блокчейн.
Варто згадати і проект фінансового холдингу JPMorgan Chase. Його голова Джеймі Даймон відомий своїм критичним ставленням до криптовалют, але це не завадило JPMorgan Chase в жовтні 2017 року запустити власну пілотну програму з прискорення транскордонних платежів на базі блокчейна Quorum – так звану Міжбанківську інформаційну мережу (Interbank Information Network, IIN).
Проект реалізується спільно з австралійським банком ANZ і Royal Bank of Canada.
Не виключає запуск торгових операцій з біткойном й іншими цифровими валютами і інший великий американський банк – Goldman Sachs.
Таким чином, інтерес провідних банків до нової сфери може підняти статус біткойна в очах інвесторів і підвищити градус дискусій навколо криптовалют, які все глибше проникають у світ традиційних фінансів.
Андрій Попов, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас