Регулятори виявили проблеми в 40% аудиторських перевірок у 2017 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регулятори виявили проблеми в 40% аудиторських перевірок у 2017 р.

Фондовий ринок
343
Регулюючі органи в різних країнах світу виявили серйозні проблеми і недоліки в 40% з 918 аудиторських перевірок публічних компаній, які були проінспектовані в 2017 році, свідчать дані Міжнародного форуму незалежних регуляторів аудиторської діяльності (IFIAR).
Таким чином, сумніви в якості роботи, що проводиться провідними аудиторськими фірмами світу, продовжують множитися, пише Financial Times.
Інспекції торкнулися організацій, які піддаються особливим ризикам або перебувають у складних ситуаціях, наприклад, в процесі угод M&A.
Найбільш частою проблемою була нездатність аудиторів “оцінити обґрунтованість припущень”, зазначає IFIAR. Другий за поширеністю форум називає проблему з відсутністю достатніх перевірок точності і повноти даних у звітності, наданій керівництвом компаній.
В останні місяці низька якість роботи аудиторів проявилася в тому числі в краху компаній BHS і Carillion в Великобританії, корупційному скандалі навколо нафтової держкорпорації Petrobras в Бразилії, а також в різкому падінні вартості акцій південноафриканського ритейлера Steinhoff, який зізнався в махінаціях зі звітністю.
За словами почесного професора Ессекського університету Према Сіккі, експерта в сфері бухгалтерського обліку, кількість виявлених IFIAR недоліків говорить про жахливу ситуацію в сфері аудиту.
“Спостерігається низка проблем, для яких немає простого рішення, – заявив він FT. – Вся галузь дозріла для реформи. Питання в тому, чи є для цього політична воля”.
“Велика четвірка” аудиторів зіткнулася з істотними репутаційними проблемами в Великобританії, США і деяких інших країнах. У листопаді минулого року незалежний експерт рекомендував британській Раді з фінансової звітності (FRC) оштрафувати PwC, Deloitte, EY і KPMG на 10 млн фунтів ($13,8 млн) або більше, оскільки вони проводили аудиторські перевірки незадовільним чином.

Довідка Finance.ua:

  • Міжнародний форум незалежних регуляторів аудиторської діяльності (IFIAR) створений в 2006 році, зараз його учасниками є представники 52 країн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас