Передовий інструмент допоможе в проведенні фундаментальних досліджень в астрономії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Передовий інструмент допоможе в проведенні фундаментальних досліджень в астрономії

Технології&Авто
407
Європейська Південна Обсерваторія (ESO) повідомляє про те, що в центрі Параналь на півночі Чилі успішно виконані перші спостереження з новим приймачем MATISSE на Дуже Великому Телескопі-Інтерферометрі (VLTI).
Система MATISSE (Multi AperTure mid-Infrared SpectroScopic Experiment) – це багатоапертурний спектроскопічний експериментальний приймач середнього інфрачервоного діапазону. На сьогоднішній день даний інструмент є найпотужнішим у своєму класі.
Інструмент функціонує на довжинах хвиль між видимим і мікрохвильовим діапазонами електромагнітного спектра – від 3 до 13 мікрометрів.
Приймач здатний працювати з декількома телескопами одночасно, одержуючи завдяки хвильову природу світла в цьому режимі більш детальні зображення космічних об’єктів, ніж ті, які виходять з будь-яким з існуючих або проектованих індивідуальних телескопів.
«MATISSE здійснює складання світлових потоків від астрономічного об’єкта, комбінуючи сигнали від окремих телескопів, в результаті чого виходить інтерферомерична картина, що містить інформацію, з якої може бути реконструйовано зображення», – повідомляє ESO.
Очікується, що MATISSE зробить вклад у деякі галузі фундаментальних досліджень в астрономії, зокрема, в вивчення внутрішніх областей протопланетних дисків навколо молодих зірок, дослідження зірок на різних стадіях їх існування, вивчення околиць надмасивних чорних дір у центрах галактик.
З новим приймачем вже виконані спостереження червоного надгіганта Бетельгейзе. Виконана робота – великий крок на шляху побудови наступного покоління оптичних і інфрачервоних інтерферометрів, які дозволять астрономам отримувати інтерферометричні зображення з високою роздільною здатністю в більш широкому діапазоні довжин хвиль.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас