Пекін хоче залучити технологічні компанії на біржі Шанхая і Шеньчженя - WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пекін хоче залучити технологічні компанії на біржі Шанхая і Шеньчженя - WSJ

Фондовий ринок
102
Уряд КНР готує плани, які дозволять повернути на батьківщину акції китайських технологічних гігантів, включаючи Tencent Holdings Ltd. і Alibaba Group Holding Ltd., тим самим підвищивши ліквідність, прозорість і репутацію фондового ринку країни, пише The Wall Street Journal.
За даними джерел видання, регулятор ринку цінних паперів КНР провів консультації з низкою державних інвестбанків, щоб знайти оптимальні способи залучити на торговельні майданчики Шанхая і Шеньчженя приватні компанії або ж емітентів, акції яких вже перебувають в обігу на біржах в інших країнах.
Один з варіантів – дозволити таким компаніям випускати депозитарні розписки і тим самим обійти положення китайського законодавства, що забороняють зареєстрованим в інших країнах корпораціям лістинг в материковому Китаї.
Довгі роки найбільш перспективні компанії Китаю вибирали IPO за кордоном, і завдання уряду на даний момент – повернути хоча б частину цих компаній в Шанхай і Шеньчжень.
“На якомусь етапі для Alibaba і Tencent буде доцільніше отримати первинний лістинг в Китаї, – вважає професор Пекінського університету Пол Джілліс, експерт в сфері бухгалтерського обліку. – Уряд (Китаю – ред.) має довгостроковий план щодо того, як відучити ці компанії від ринку США”.
Tencent і Alibaba вже входять до числа найдорожчих і найбільш ліквідних компаній світу, тому їх присутність у Шанхаї і Шеньчжені автоматично підвищить статус цих бірж. Крім того, Китай останнім часом неодноразово заявляв про націленість на передові технології, включаючи розробки, пов’язані зі штучним інтелектом, а такі компанії відіграють в них дуже важливу роль.
Ціна акцій Tencent торік зросла більш ніж удвічі на торгах в Гонконгу, що зробило компанію першим представником китайського технологічного сектора з капіталізацією більше $500 млрд. Акції Alibaba на торгах в Нью-Йорку також подорожчали майже вдвічі за рік, а її капіталізація тепер перевищує $460 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас