Новий податок для бізнесу: що буде з економікою і зарплатами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий податок для бізнесу: що буде з економікою і зарплатами

Казна та Політика
3661
Український бізнес чекають серйозні зміни у сплаті податків: президент і кілька депутатів висловилися за те, щоб вже до 2019 р. скасувати податок на прибуток, замінивши його податком на виведений капітал. Тобто на гроші, які будуть виплачені у вигляді дивідендів та інших видів винагороди акціонерам, пише Сьогодні.
А ось прибуток, інвестований у розвиток виробництва і поліпшення умов праці найманих працівників, оподаткуванню не підлягає. Прихильники закону кажуть, що це прискорить зростання економіки України, противники — що в бюджеті утворюється дірка від недонадходжень, перекрити яку буде складно.
Як роз’яснила нам один з ініціаторів нововведення, голова комітету ВР з податкової та митної політики Ніна Южаніна, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал означає, що базою оподаткування для підприємств стане не прибуток, а дивіденди та прирівняні до них доходи, такі як роялті і відсотки. Передбачається, що дивіденди оподаткують за ставкою 15%, а прирівняні до них платежі — за ставкою 20%. Нагадаємо, зараз податок на прибуток дорівнює 18%.
Водночас і Южаніна, і в АП, і в Мінфіні визнають, що в перші рік-два функціонування нового податку бюджет недоотримає 30-40 млрд грн (до 4% доходів казни) і лише потім, коли бізнес “розкрутиться” і вийде з тіні, втрати будуть перекриті за рахунок зростання виробництва.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас