Школи мають приймати в перший клас дітей, які живуть поруч - Міносвіти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Школи мають приймати в перший клас дітей, які живуть поруч - Міносвіти

Світ
997
Міністерство освіти і науки України ініціює зарахування дітей до початкової школи на принципах її територіальної доступності. Про це йдеться в проекті порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних і комунальних навчальних закладів для здобуття повної загальної середньої освіти.
“Проект документа описує механізми зарахування дітей до початкової (1-4 клас), базової (5-9 клас) і старшої (10-11 клас) школи. Зокрема, новий порядок зарахування до початкової школи ґрунтується на принципах її територіальної доступності. Тобто кожна школа повинна прийняти дитину, яка живе на території її обслуговування”, – йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти.
Зокрема, документом гарантується першочергове право дитини з цієї території вчитися в державній або комунальній школі, але, за бажанням, батьки можуть віддати дитину і в іншу школу при наявності там вільного місця.
Закріплення за школами території обслуговування відноситься до компетенції місцевих органів влади.
“Отже, поняття “конкурс в перший клас”, яке вже багато років викликає нарікання з боку батьківської громадськості, йде в минуле”, – підкреслюють у міністерстві.
Зазначається, що адміністрація шкіл та місцеві органи влади будуть зобов’язані вжити вичерпних заходів для зарахування всіх дітей з території обслуговування, а саме: відкриття додаткових класів, в тому числі інклюзивних або спеціальних, або зміна організації освітнього процесу, в тому числі введення змінності в навчанні.
Водночас, у разі значного перевищення кількості поданих заяв над можливістю закладу, зарахування відбуватиметься за критеріями, описаним в порядку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас