В Україні набув чинності закон про кредитний реєстр НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні набув чинності закон про кредитний реєстр НБУ

Казна та Політика
669
4 березня набув чинності закон про “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків”.
Текст документа напередодні, 3 березня, був опублікований у парламентському виданні “Голос України”.
Закон набув чинності в день, наступний за днем його опублікування, та почне діяти через два місяці з моменту набрання ним чинності. Проте деякі його положення вводяться в дію пізніше.
Зокрема, положення про обов’язок банків надавати в кредитний реєстр НБУ інформацію про здійснені ними кредитні операції – воно буде діяти з 1 квітня поточного року.
Положення про інформацію, яка подаватиметься до кредитного реєстру, та доступ до неї – через шість місяців з дня набрання законом чинності, але не пізніше 31 грудня 2018 року.
Положення про використання банками інформації з кредитного реєстру для оцінки кредитного ризику – з 1 січня наступного року.
Закон передбачає, що НБУ зможе створити централізований кредитний реєстр за кредитами, заборгованість за якими становить понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.
Банки з 1 квітня 2018 року (Фонд гарантування вкладів фізичних осіб – з 1 липня) повинні будуть надавати інформацію в такий реєстр. Пізніше на них також буде накладатися обов’язок повідомляти клієнта про таку передачу, який, у свою чергу, отримає право доступу до інформації про себе в кредитному реєстрі та право вимагати внесення змін до неї в разі незгоди з її змістом.
В залежності від обсягу заборгованості позичальника перед банком, Нацбанк повинен безкоштовно надавати банкам інформацію з кредитного реєстру. Передбачається, що банки повинні будуть враховувати її при оцінці клієнта з 2019 року.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас