"Прикрутили": Україна 2 березня скоротила споживання газу на 25 млн куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Прикрутили": Україна 2 березня скоротила споживання газу на 25 млн куб. м

Енергетика
1878
Президент України подякував українцям за участь в акції “Прикрути!”, покликаній скоротити використання природного газу, що дозволило зменшити його споживання 2 березня на 25 млн куб. м, або на 14%.
“На 25 млн куб. м Україна скоротила споживання. Я дуже вдячний українцям за національну солідарність, яку вони проявили вчора, відгукнувшись на звернення щодо скорочення споживання”, – заявив глава держави під час відвідання диспетчерської “Укртрансгазу” в суботу.
Перший заступник голови правління НАК “Нафтогаз України” Сергій Перелома уточнив, що споживання скоротилося майже з 205 млн куб. м на добу до 180 млн куб. м на добу 3 березня.
П.Порошенко ще раз підкреслив: кризова ситуація виникла у зв’язку з невиконанням “Газпромом” рішення Стокгольмського арбітражу про продаж країні природного газу після того, як Стокгольмський арбітраж зобов’язав “Газпром” компенсувати “Нафтогазу” $4,6 млрд збитків за транзитним контрактом.
“Отримавши рахунок на виконання контракту, причому в точності на заявлених цифрах, “Нафтогаз” сплатив “Газпрому” необхідні кошти, розраховуючи, що газ надійде в країну. За 15 хвилин до 1 березня, коли мало початися постачання, нам повідомили, що газу не буде, повернули гроші”, – описав ситуацію президент України.
За його словами, на ранок суботи Україна змогла різко збільшити поставки газу з ЄС – Польщі, Словаччини та Угорщини – з 4 до 29 млн куб. м і станом на 10:20 повністю покрила дефіцит, що виник.
Як підкреслив глава держави, дії української влади в ситуації, що склалася, були рішучими і узгодженими. Він подякував уряду, МЗС, Міносвіти, “Нафтогазу України”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас