Україна в суботу наростила імпорт газу з Європи в зв'язку з кризою - Порошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в суботу наростила імпорт газу з Європи в зв'язку з кризою - Порошенко

Енергетика
761
Україна в суботу наростила імпорт газу з Європи з 4 до 29 млн куб. м на добу, повідомив президент Петро Порошенко в ході візиту в головне диспетчерське управління ПАТ “Укртрансгаз” в суботу вранці.
“Зараз на 10.00 ми різко збільшили надходження з Євросоюзу. Було 4 млн куб. м, зараз – 29 млн куб. м. Це і є ті 25 млн куб. м газу на добу, яких нам не вистачало”, – сказав він.
Глава держави зазначив, що збитки України через відмову ПАТ “Газпром” виконувати умови рішення Стокгольмського арбітражу щодо постачання країні природного газу повинні бути відшкодовані російською компанією.
“Дано відповідні інструкції, юристи НАК “Нафтогаз України” готують відповідні подання. Всі ці збитки будуть компенсовані “Газпромом”, – зазначив П.Порошенко.
При цьому він нагадав, що Україна в березні мала отримувати природний газ за контрактом з “Газпромом” за ціною $238,55 за 1 тис. куб. м, водночас ціни на спотовому ринку, за якими країна в даний час купує газ у Європі, – вище $250.

Довідка Finance.ua:

  • «Газпром» вирішив розірвати контракти з «Нафтогазом».
  • Натомість Петро Порошенко заявив, що контракт між «Газпромом» і «Нафтогазом України» не передбачає права його розірвання в односторонньому порядку.
  • 1 березня «Укртрансгаз» заявив про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС. Після чого компанія «Нафтогаз України» звернулася з проханням до українців прикрутити тиск в котлах через дії російського «Газпрому».
  • Порошенко підтримав флешмоб «Прикрути» і закликав українців економити газ.
  • НАК «Нафтогаз України» вирішив терміново купувати газ у польської компанії PGNiG після відмови російського ВАТ «Газпром» здійснювати поставки газу в Україну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас