Україна збільшує імпорт газу з Європи - Вітренко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна збільшує імпорт газу з Європи - Вітренко

Енергетика
780
Україна з 3 березня 2018 року збільшить імпорт природного газу з боку Європи до 25 мільйонів кубометрів на добу, що дозволить повністю закрити потребу країни.
Про це повідомив головний комерційний директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.
“Ми повинні були отримувати від “Газпрому” 18 млн куб. м газу на добу. З завтрашнього дня (3 березня – ЕП) будемо отримувати з Європи 25 млн куб. м”, – сказав він.
За його словами, ціна закуповуваного в Європі газу на “10-20-30% вище” ціни для “Нафтогазу” за контрактом з “Газпромом”. У той же час НАК надалі має намір стягнути цю різницю з російської компанії, яка не виконала свої зобов’язання згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, повернувши компанії назад авансовий платіж за постачання газу в березні в обсязі близько 125 млн доларів.
“Ми вже направили їм лист, в якому сказали, що цю різницю вони повинні нам компенсувати, оскільки порушили свої контрактні зобов’язання … Це, можливо, буде для нас ідеальним варіантом, коли ми купуємо газ в Європі, і якщо європейська ціна вище газпромівської – ми “Газпрому” виставляємо збитки, які вони повинні компенсувати. А те, що можемо вигравати в арбітражі, мені здається, ми вже довели”, – додав Вітренко.
Згідно з оперативними даними ПАТ “Укртрансгаз”, імпорт природного газу в Україну 1 березня становив 2,836 млн куб. м (Словаччина – 2,539 млн куб. м, Угорщина – 0,296 млн куб. м, Польща – 0,001 млн куб. м).
Як уточнили агентству в УТГ, якщо станом на 2 березня було заброньовано 4,503 млн куб. м (Словаччина – 1,893 млн куб. м, Угорщина – 0,549 млн куб. м, Польща – 2,061 млн куб. м) потужності на вході в ГТС України з боку Європи для імпорту газу, то на 3 березня “бронь” вже склала 26,387 млн куб. м (Словаччина – 16,9 млн куб. м, Угорщина – 7,425 млн куб. м, Польща – 2,062 млн куб. м).
Нагадаємо, “Газпром” після рішення Cтокгольмського арбітражу не в свою користь заявив про ініціювання розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК “Нафтогаз України”.
Нафтогаз України і польська нафтогазова компанія PGNiG підписали контракт про термінове постачання газу.
Постачання почалися 2 березня о 6 ранку через вузол Германовіце, який з’єднує польську і українську газотранспортні системи.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас