У ЄС побоюються "ефекту доміно" від тарифів Трампа на сталь і алюміній - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ЄС побоюються "ефекту доміно" від тарифів Трампа на сталь і алюміній - FT

Світ
702
ЄС розгляне введення власних “захисних” тарифів на імпорт сталі і алюмінію після того, як президент США Дональд Трамп оголосив про намір ввести мита на ці метали з наступного тижня.
В інтерв’ю Financial Times торговий комісар ЄС Сесілія Мальстром сказала, що Брюссель буде чекати формального оголошення про введення нових американських мит, а тільки потім почне діяти.
Але оскільки торгові експерти вірять, що вчинок Трампа може швидко перерости в торгову війну, Мальстром застерегла, що в ЄС не буде іншого вибору, як відповісти. Такі ж застереження пролунали з боку інших країн, які можуть постраждати, зокрема Бразилії та Канади.
Глобальні фондові біржі гостро відреагували на наміри Вашингтона. З початку торгів азіатські і європейські акції торгувалися нижче, а інвестори розпродають цінні папери виробників та експортерів сталі і алюмінію.
Мальстром звернула увагу на те, що адміністрація Трампа використовувала статут національної безпеки для виправдання введення тарифів на імпорт металів. Цей крок покінчить з цілими десятиліттями дії домовленостей не піднімати деякі міжнародні торгові правила за винятком тих випадків, коли починається війна або виникає надзвичайна ситуація. На думку єврокомісара, це може підірвати СОТ і спровокувати інші країни вчинити так само, як США.
“Введення таких широких заходів – це не рух вперед. Ми ризикуємо зіткнутися з ефектом доміно”, – сказала вона.
Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер теж пообіцяв, що ЄС відповість на рішення США.
“ЄС був близьким союзником США у сфері безпеки протягом десятиліть. Ми не будемо сидіти склавши руки, коли наша промисловість буде страждати від нечесних заходів, які поставлять тисячі європейських робочих місць під ризик”, – сказав він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас