Інтернет-провайдерів зобов'язали стежити за українцями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтернет-провайдерів зобов'язали стежити за українцями

Світ
2764
Десятки громадських організацій б’ють на сполох — кажуть, що влада зобов’язала інтернет-провайдерів встановлювати спецобладнання і стежити за українцями. І роблять це все під виглядом перевірки того, як у нас блокуються російські ресурси.
У ЧОМУ СУТЬ
Нацкомзв’язку погодила проект постанови Кабміну, який повинен врегулювати технічну перевірку блокування сайтів з санкційного списку (мова йде про «ВКонтакте», «Однокласники», mail.ru, Yandex та ін). В проекті передбачено «забезпечити придбання технічних засобів для моніторингу стану припинення надання послуг з доступу до інформаційних ресурсів…» і Держслужбі спецзв’язку спільно з СБУ «встановити технічні засоби на телекомунікаційних мережах».
Громадські організації (всі 16, в тому числі Інтернет Асоціація України та Національна спілка журналістів) вже звернулися до влади. Вони вимагають не допустити встановлення техзасобів стеження для інтернет-провайдерів, оскільки це порушує конституційні права українців. «Ці техзасоби можуть бути незаконно і безконтрольно використані для несанкціонованого спостереження за діями громадян в інтернеті, маніпуляцій з доступом до інформації в Мережі (обмеження, блокування або внесення змін у змістову частину) та інших порушень прав людини», — заявили в Інтернет Асоціації України.
ПІД НАГЛЯДОМ
Екс-заступник міністра соцполітики, експерт NGO Information Security Тетяна Попова пояснює, чому проект небезпечний. «В будь-якому інтернет-трафіку є особиста інформація про користувачів. Тому виникає купа питань про реальну мету цієї ініціативи. Подібна практика блокування сайтів використовується в Китаї і, якщо я не помиляюся, в Росії, тобто не в тих країнах, до партнерства з якими прагне Україна. Ми повинні протистояти такій тенденції, оскільки це обмежує доступ до інформації, свободу слова», — сказала Попова.
Її тезка, голова Інтернет Асоціації України Тетяна Попова також говорить, що в документі існує багато спірних моментів. Наприклад, чітко не вказано, що це обладнання буде надаватися провайдером, тобто їх можуть зобов’язати його придбати, а продається воно тільки у 15 компаній, назви яких не розголошуються.
«У постанові написано, що провайдери спільно з СБУ встановлять якесь обладнання на телекомунікаційні мережі. По-перше, в першому пункті написано, що адміністрація держслужби повинна забезпечити придбання цих техзасобів. Не написано «придбати», а саме «забезпечити». Яким чином? В аналізі регуляторного впливу зазначено 15 компаній, хоча в реєстрі 4500 компаній надають послуги інтернет…»
ОДНА НА ВСЮ КРАЇНУ
Що цікаво, судячи з сайту держзакупівель ProZorro, Держспецзв’язку послуги телефонного супутникового зв’язку і спецобладнання купує у однієї і тієї ж фірми. У держслужбі пояснюють, що тільки у цієї структури можуть закуповувати послуги у потрібному діапазоні. «Це необхідно для проведення боротьби з тероризмом. А в даний час ліцензію на користування радіочастотним ресурсом на всю територію України в потрібній смузі радіочастот має всього лише одна організація», — пояснюють у вимогах.
Найцікавіше, що засновники фірми, судячи за даними бази Мін’юсту, зареєстровані на Кіпрі. 19 лютого вони виграли конкурс на надання комунікаційних послуг на 709 тис. грн. «Очевидно, що робиться все для того, щоб певні фірми заробили на провайдерах, крім того, за українцями встановлюють тотальний контроль в Мережі. Європа, одним словом», – іронізує IT-директор великої компанії.
Євгенія Клепова, Євгенія Іванова
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас