Екс-співробітника «Нова пошта» засудили на 3 роки за продаж даних клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-співробітника «Нова пошта» засудили на 3 роки за продаж даних клієнтів

Кримінал
1677
Днями Кіберполіція повідомила про те, що Харківський районний суд визнав винним співробітника одного з поштових перевізників» за спробу продавати особисті дані клієнта. Суд визнав, що 38-річний харків’янин винен за ст ч. 2 ст. 361 і ч. 2 ст. 361-2 (злом комп’ютерних мереж і незаконний збут інформації з обмеженим доступом). Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки з випробувальним терміном у вигляді двох років. Редакції вдалося встановити, що мова йде про колишнього співробітника компанії «Нова пошта», але справа, яку розглядав харківський суд, стосується ще 2016 року, а не нещодавньої інформації про нібито злив бази клієнтів «Нова пошта».
Колишній оператор одного з відділень компанії, за даними Кіберполіції, неодноразово отримував доступ до клієнтської бази. Після звільнення доступу він позбавився, однак залишався в закритій групі компанії в одній з соцмереж. І в подальшому для доступу до бази використовував логін і пароль іншого співробітника. Оголошення про продаж клієнтських баз він розміщував в мережі (імовірно, йдеться про «ВКонтакте» чи «Одноклассники»).
У компанії підтвердили, що повідомлення Кіберполіції (в якому компанія не вказана) стосується випадку 2016 року. «Представники «Нова пошта» активно співпрацювали з поліцією, надали потрібну інформацію, результатом чого стало виявлення зловмисника та винесення йому вироку», — повідомили в компанії. Водночас, у «Нова пошта» підкреслили, що ця ситуація не пов’язана з нещодавнім випадком. «Зараз відсутні докази того, що опубліковані у Facebook скріншоти – дані з бази «Нова пошта». Кіберполіція продовжує працювати над справою», — заявили в компанії.
Деталі справи 2016 року можна подивитися у вироку Московського районного суду Харкова від січня цього року. Згідно з документом, зловмисник отримав пароль доступу до мережі компанії співробітника відділу регіональних продажів Сєвєродонецька Луганської області (сам працівник не знав про наміри зловмисника). Потім він з власним ноутбуком заходив в зону дії Wi-Fi компанії і отримував дані про корпоративних клієнтів компанії (на ці дані у нього було замовлення). Дані він пересилав замовнику і отримав за них гроші. Це відбувалося з червня по грудень 2016 року.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас