Україна націлилася на отримання ще 6 млрд доларів від "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна націлилася на отримання ще 6 млрд доларів від "Газпрому"

Фондовий ринок
1690
Для стягнення з російського “Газпрому” 172 млрд гривень, або 6 млрд доларів штрафу в Україні сформували міжвідомчу робочу групу. Відповідне рішення прийняло Міністерство юстиції, повідомив глава відомства Павло Петренко.
Про це передає “Сегодня”.
“Є багато юрисдикцій, які можуть бути використані, враховуючи наявність у України договорів про правову допомогу”, – сказав Петренко в кулуарах інвестфоруму Dragon Capital у Києві.

Довідка Finance.ua:

  • Український Національний нафтогазовий холдинг “Нафтогаз України” почав судитися з російським “Газпромом” за двома контрактами: щодо транзиту російського газу в ЄС через територію України і щодо контракту про купівлю-продаж Україною російського газу.
  • 1 червня 2017 року Стокгольмський арбітраж ухвалив проміжне рішення на користь “Нафтогазу”, переглянувши ціни за укладеним в 2009 році контрактом на закупівлю газу у російського монополіста з урахуванням ринкових умов.
  • Крім того, Стокгольмський суд скасував вимогу “Газпрому”, згідно з якою Україна мала щорічно купувати 52 мільярди кубометрів газу, або оплачувати його вартість, при цьому не вибираючи весь обсяг (принцип “бери або плати”).
  • 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов’язав ВАТ “Газпром” доплатити НАК “Нафтогаз України” $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу “Газпром” повинен доплатити НАК $2,56 млрд.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас