Нове покриття перетворює звичайне скло на «розумне» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нове покриття перетворює звичайне скло на «розумне»

Технології&Авто
872
Вчені з Мельбурнського королівського технологічного університету розробили систему адаптивного тонування скла, яке не вимагає електрики, пише New Atlas.
На ринку вже існує багато прикладів «розумного» скла, яке затемнюється залежно від інтенсивності навколишнього світла і температури. Таким чином, вдається знизити витрати на опалення або кондиціонування приміщення. Однак електронне тонування вимагає електрики. Тепер австралійські вчені з Мельбурнського королівського технологічного університету розробили покриття, яке дозволяє повністю обійтися без електроенергії. Завтовшки всього 50-150 нанометрів (в 1000 разів тонше за людську волосину) воно наповнене відносно недорогим двоокисом ванадію.
При температурі поверхні нижче ніж 67 ºC діоксид ванадію діє як ізолятор, допомагаючи утримувати тепло всередині приміщення. При цьому він дозволяє проникати всьому спектру сонячного світла через вікно. Однак при температурі 67 ºC він перетворюється на метал, який блокує проникнення теплового інфрачервоного сонячного випромінювання. Це означає, що приміщення залишаються теплими, коли температура нижча, і прохолодними, коли температура вища. Завдяки цьому можна менше використовувати як системи опалення, так і кондиціонування. Крім того, користувачі можуть налаштувати ступінь затемненості скла за допомогою дімера.
Раніше покриття діоксиду ванадію можна було наносити тільки на поверхню зі спеціальним шаром або платформою. Проте вчені розробили метод нанесення безпосередньо на віконне скло.
«Наші технології потенційно скоротять витрати на кондиціонування та опалення, а також значно скоротять викиди вуглецю в будівлях будь-яких розмірів, — говорить професор Мадху Бхаскаран. — Вирішення енергетичної кризи пов’язане не тільки з переходом на відновлювані джерела, але і з новими системами енергозбереження».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас