НБУ: в Україні не гасять більш ніж половину позик, і це стримує кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: в Україні не гасять більш ніж половину позик, і це стримує кредитування

Кредит&Депозит
1065
Фундаментальним ризиком української банківської системи залишається висока частка непрацюючих кредитів — неповернень. Станом на початок 2018 р. вона становила 55% загального кредитного портфеля, зазначається у звіті правління Нацбанку, заслуханому 27 лютого на Раді НБУ.
У засіданні Ради взяли участь не тільки її члени і менеджмент самого центробанку, але ще представники міністерств і відомств, регуляторів фінансового ринку, керівники банківських асоціацій, а також експерти та науковці. Звіт правління заслухали та ухвалили — йому дали позитивну оцінку. Рада НБУ офіційно звернулася до Верховної Ради з проханням підтримати призначення на посаду голови Нацбанку Якова Смолія, який поки що залишається лише виконуючим обов’язки керівника.
Видавши схвальні характеристики Смолію, нацбанківська Рада виявив кілька позитивних, з його точки зору, тенденцій в українському банківському секторі. Найбільше чиновники пишаються зростанням кредитної активності в 2017 р. Загальний кредитний портфель системи збільшився на 1,8%, при цьому в двох сегментах відбулися найбільш помітні прориви: обсяг гривневого кредитування корпоративного сектору зріс на 8,6%, а людей — майже на 40% (загальна цифра постраждала через зниження обсягів валютного кредитування). Які саме роздрібні програми банки стали активніше фінансувати – в НБУ не уточнюють.
Нацбанківці бачать свою заслугу в цій кредитній динаміці, підкреслюючи зниження в першій половині 2017-го своєї облікової ставки з 14% до 12,5% річних. При цьому, щоправда, не загострюють увагу на її підвищенні на початку 2018 р. до 14,5% річних.
Що чиновники виділили — це стримуючі фактори. Вони, з їхньої точки зору, гальмують активний розвиток кредитування в країні:
збереження значних кредитних ризиків;
високі відсоткові ставки за кредитами;
високий рівень боргового навантаження серед позичальників корпоративного сектору;
зниження попиту на кредити з боку тих підприємств, у яких покращилося їхнє фінансове становище;
вкладання банками коштів у такі порівняно високоприбуткові і ліквідні інструменти з низьким рівнем ризиків, як депозитні сертифікати Національного банку та ОВДП;
висока частка кредитів, які не обслуговуються, що звужує можливості для кредитування;
недоліки законодавства.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас