Повстання машин скасовується. Які професії роботи залишать людям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повстання машин скасовується. Які професії роботи залишать людям

Технології&Авто
2612
Роботи порозумнішали настільки, що вже конкурують з людьми на ринку зайнятості. Але штучний інтелект не тільки відбирає роботу – він її ще й створює.
Пару десятиліть тому головні страхи, пов’язані з розвитком штучного інтелекту, лежали в площині повстання машин. Зараз побоювання стали більш приземленими: люди бояться вже не того, що робот заявить «мені потрібен твій одяг, черевики і мотоцикл», а того, що він буде претендувати на їхні робочі місця.
Саме «місця» – у множині, тому що машини ефективні: в деяких сферах роботизований конвеєр може замінити відразу десять співробітників.
Робот – наш кандидат
У Британії провели дослідження на замовлення Royal Society of Arts: бізнес-лідерів питали, як автоматизація змінить ринок праці в країні. Їх прогноз: в одному тільки секторі приватного бізнесу під ударом опиняться близько 4 млн робочих місць. У Штатах майже половина робочих місць в категорії «високого ризику»: в найближчі 10-20 років їх потенційно можуть зайняти машини – так вважають Карл Бенедикт Фрей і Майкл Осборн, автори доповіді «Майбутнє зайнятості». Колишній президент китайського відділення Google Кай-Фу Лі впевнений, що на світовому ринку розклад такий самий: через 10 років автоматизація призведе до скорочення робочих місць удвічі.
Втім, заспокоюють нас ті ж експерти, машини зможуть замінити не всіх. Серед сфер, в які автоматизація не добереться, Кай-Фу Лі називає ті, що вимагають розвинених соціальних навичок: медицину, соціальну роботу і викладання. Штучний інтелект добре справляється з рутинними завданнями і складними обчисленнями, але професії, які передбачають вибудовування складних соціальних відносин, поки за межами його можливостей. Машини не навчилися викликати симпатію і довіру, співчувати, адекватно реагувати на емоції. Тож навряд чи в найближчі десятиліття в школи, лікарні і будинки нагрянуть роботи-вчителі, робоняні і роболікарі.
Зона ризику
Професії в зоні ризику можна виявляти, читаючи про нові технологічні запуски: тестують безпілотні авто – час насторожитися водіям таксі; зробили магазин без персоналу – значить, найближчим часом штучний інтелект зможе замінити касирів і продавців. Автори «Майбутнього зайнятості» в числі перших кандидатів на заміну називають бібліотекарів, операторів кол-центрів, турагентів, співробітників сфери транспорту і логістики.
При цьому для мілленіалів загроза з боку штучного інтелекту більш відчутна. У представників попередніх поколінь банально було більше часу на те, щоб набратися досвіду, підвищити кваліфікацію, дійти до керівної посади і стати незамінними (або, принаймні, такими, яких складно замінити) для своєї компанії. А ось тим, хто вийшов на ринок праці пізніше, буде складніше.
Не дуже втішний прогноз, чи не так? Але це тільки одна з точок зору на те, як будуть розвиватися події. Є й інші: наприклад, штучний інтелект може дати новий імпульс розвитку сфері праці, що веде до появи нових вакансій.
Роботи можуть не все
Машини не з’являються з нізвідки і не працюють у вакуумі. Навколо них виникає ціла інфраструктура. Так, вони займають робочі місця, проте тут же генерують нові – для тих, хто буде їх створювати, удосконалювати, тестувати, збирати, лагодити. Дослідження Capgemini показало, що 80% компаній, що використовують рішення на основі штучного інтелекту, вже створюють нові робочі місця. Третину цих ролей можна знову ж делегувати штучному інтелекту, але інші дві третини займуть люди, причому різних кваліфікацій і професій.
Часто зустрічаю думку, що через кілька років робота буде тільки у роботів і у програмістів, які будуть писати для роботів алгоритми. Уже ясно, що це не так – згадаємо про соціальну сферу. Але ця теза ґрунтується ще на одній фундаментальній ілюзії – що роботи зможуть впоратися з будь-якою справою. Соціальні відносини – далеко не єдина сфера, недоступна штучному інтелекту. Уже зараз існує ціла сфера мікрозадач, які можуть розв’язувати тільки люди, і вона з’явилася саме завдяки широкому впровадженню автоматизації.
Ця сфера формується навколо глобального завдання навчання штучного інтелекту: щоб машина не просто працювала, а була розумною, її потрібно навчити, а для цього необхідно «згодувати» величезну навчальну добірку. Наприклад, якщо потрібно встановити на фермі систему, яка буде випускати з території тільки людей, а перед коровами, козами і кіньми закривати ворота, потрібно спочатку завантажити в цю систему базу даних з мільйонами промаркованих зображень людей і тварин. Подібну розмітку зображень – або інших даних – може зробити тільки людина. Такі платформи як Amazon MTurk і Dbrain агрегують замовлення на подібні послуги і створюють робочі місця для людей, які готові займатися розміткою.
Робота розмітника не вимагає спеціальної кваліфікації: її зможе виконувати людина практично будь-якого віку і в будь-якій країні (завдання виконуються онлайн). Вона особливо приваблива для жителів країн, що розвиваються: $3 на годину, які може заробити розмітник, хороша сума для Індії або В’єтнаму (та й для Росії все ще пристойна). Якщо самокерована машина відбере роботу у таксиста, той зможе стати розмітником.
Штучний інтелект абсолютно точно радикально змінить структуру ринку праці, як уже змінив багато сфер життя. У найближчі роки буде багато метаморфоз: чимало професій зникнуть, багато компаній перебудують свій бізнес, автоматизувавши частину завдань. Але робота для людей залишиться в будь-якому випадку. Виникнуть нові спеціальності та професії, змістяться акценти, зміниться умовний рейтинг затребуваності галузей. Важливо бути готовим до змін: поки ваша власна батарейка не сіла, робота знайдеться.
Дмитро Мацкевич
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас