Кількість вагітних може вказати на наближення рецесії - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість вагітних може вказати на наближення рецесії - дослідження

Світ
2318
Економісти і інвестори повинні звернути увагу на народжуваність, щоб зрозуміти, коли в економіці відбудеться спад, йдеться в доповіді Національного бюро економічних досліджень (NBER) США.
Як показує дослідження трьох останніх рецесій в країні, кількість вагітних почала падати, принаймні, за півроку до початку погіршення ситуації в економіці.
Хоча попередні дослідження говорили про те, що рівень народжуваності слідує за економічними циклами, NBER першим вказало на зниження народжуваності як на випереджальний показник рецесії.
Професор економіки Університету Нотр-Дам і один з авторів звіту Даніель Хангерман зазначив дивовижність того, що падіння кількості вагітностей було очевидним перед рецесією, яка сталася після фінансової кризи 2007 року, оскільки зазвичай стверджувалося, що цей спад було важко передбачити.
“Ніхто з експертів не передбачав, і в перші кілька місяців багато бізнес-лідерів були переконані в тому, що економіка почувається добре”, – сказав Д. Хангерман. Факт полягає в тому, що статистика народжуваності розповідала іншу історію.
Кількість вагітних у США дещо збільшилася між першим півріччям 2006 року і першим півріччям 2007 року. Але в річному обчисленні в третьому кварталі 2006 року показник знизився, хоча американські фондові індекси як і раніше били історичні рекорди, пише The Financial Times.
При аналізі NBER розглядало зміни рівня народжуваності в останні три економічні цикли – на початку 1990-х років, на початку 2000-х років і в кінці 2000-х років. Народжуваність в країні в період 1989-2016 років становила 109 млн. Як відзначають автори дослідження, рішення завести дитину, можливо, відображає ступінь оптимізму щодо майбутнього.
Вчені з’ясували, що зниження кількості вагітних передбачає економічну кризу краще, ніж багато індикаторів, які традиційно використовуються, такі як споживча довіра або купівля великих дорогих речей.
Менш із тим, кореляція між народжуваністю і рецесіями неідеальна. Були періоди, коли кількість вагітностей падала, а ситуація в економіці не погіршувалася, відзначають автори дослідження.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас