25 найбільших банків України будуть щорічно тестувати: список — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

25 найбільших банків України будуть щорічно тестувати: список

Фондовий ринок
2067
У 2018 році Нацбанк запустить щорічну оцінку стійкості 25 українських банків, на які припадає 95% активів сектора, повідомляється в лютневому огляді банківської діяльності регулятора на його офіційному сайті.
Точний список фінустанов чиновники не наводять, але якщо відштовхуватися від останнього (на 1 жовтня 2017 р.) нацбанківського рейтингу за загальними активами, це повинні бути такі структури:
Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ, УкрСиббанк, Альфа-Банк, Сбербанк, Укрсоцбанк, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, Промінвестбанк, Банк Південний, Сітібанк, ПроКредит Банк, ВТБ Банк, Кредобанк, ТАСкомбанк, ІНГ Банк Україна, Мегабанк, Банк Кредит Дніпро, Міжнародний інвестиційний банк, банк “Восток”, Універсалбанк.
Вперше українські банки повально піддавали стрес-тестуванню після різкої девальвації гривні, і воно носило одиничний характер: як тільки Нацбанк перестав утримувати номінальний офіційний курс, і перевів всю країну на реальний показник (вираховується на основі щоденних міжбанківських торгів), вся банківська система разом порушила чинні економічні нормативи. Цей момент став відправною точкою для тотальних перевірок банків і кампаній у відкритті їхніх кінцевих власників, аж до фізосіб. Після цього розкрилися факти масового кредитування фінустановами своїх господарів і порушення відповідного нормативу (обсяги їх фінансування перевищили передбачені 5% капіталу).
На першому етапі – в 2015-2016 роки – Нацбанк відтестував 60 найбільших банків країни, а в 2017-му перевіряв групи невеликих фінустанов. Почалося повальне закриття банків з різних причин: через брак капіталу (неможливість/небажання акціонерів його збільшувати), звинувачень в непрозорій структурі власності, порушення законодавства з відмивання грошей та ін. За підсумками зачистки число банків в Україні скоротилося з 180 до 82.
У цьому ж огляді Нацбанк відзначив також введення нашим банкам нового нормативу – коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR), який офіційно затвердив постановою №13 минулого тижня. Затвердив незвично – без чітких граничних показників, яких фінустановам доведеться дотримуватися. Схоже, в НБУ зрозуміють, що зможуть вимагати з банків тільки після того, як отримають від них перші дані щодо коефіцієнту. З червня 2018 р. фінансистів зобов’язали вираховувати LCR помісячно, а з 1 грудня – щодня.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас