Новий земельний закон може зробити "важчими" платіжки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий земельний закон може зробити "важчими" платіжки

Казна та Політика
1807
Депутати Київради остаточно затвердили переоцінку нормативно-грошової вартості землі, яка має відбутися до 2021 року. Максимальний коефіцієнт грошової оцінки зросте з 2,5 до 3. Як кажуть експерти, це може спровокувати банкрутство багатьох підприємств.
Як розповів секретар земельної комісії Київради Іван Картавий, переоцінка землі насамперед дозволить підвищити податкові надходження в бюджет. У цьому році мерія планує визначити на тендері підрядника для проведення оціночних робіт, в наступному — отримати документацію з оцінки і тільки в 2020 році винести проект рішення на голосування. Розцінки почнуть діяти в 2021 році. «Підвищення стосуватиметься всіх, хто офіційно користується землею. Це ОСББ, підприємці та великий бізнес», — зазначив Картавий.
Як кажуть експерти, найбільше чергове підвищення вдарить по бізнесу, який буде компенсувати витрати споживачів. «Це відчутно позначиться на продукції, яка виробляється або продається на цих земельних ділянках. Суми, які приходять в платіжках за землю, вже стають непідйомними. Наприклад, у мого товариша невелике кафе в окремому будинку, так йому вже зараз доводиться платити майже 700 тис. грн. І він подумує над тим, щоб вивести бізнес з Києва», — зазначає експерт в сфері нерухомості Анатолій Топал.
Позначиться переоцінка і на квартплаті киян, які проживають у будинках під управлінням ОСББ. Незважаючи на те, що для житлової забудови повинен використовуватися знижувальний коефіцієнт, 95% столичних ОСББ не здатні належним чином оформити землю.
«Кабмін досі не розробив механізм безкоштовної передачі землі ОСББ, тому земля під більшістю будинків Києва значиться як «не визначена» і для неї застосовується підвищувальний коефіцієнт — 2. Це дуже багато», — розповідає голова одного з ОСББ у Подільському районі Андрій Колчинський. – Тому якщо після переоцінки нам доведеться платити більше, то більше змушені будуть платити і мешканці за утримання прибудинкової території”.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас