У Сіетлі прибрали з вулиць камери для стеження за громадянами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Сіетлі прибрали з вулиць камери для стеження за громадянами

Технології&Авто
1043
З бюджету міста було виділено $150 000, щоб підрядник Prime Electric і робочі муніципальних служб демонтували з вулиць Сіетла десятки камер спостереження і 158 «точок бездротового доступу», пише The Seattle Times.
У 2013 році поліція Сіетла встановила в місті камери зовнішнього спостереження і мережу, здатну відстежувати бездротові пристрої по всьому центру. Громадськість кілька років боролася проти тотального стеження і, нарешті, домоглася свого. Прес-секретар Управління інформаційних технологій Сіетла Меган Ерб оголосила, що з бюджету виділено $150 000, щоб підрядник Prime Electric демонтував десятки камер спостереження і 158 «точок бездротового доступу» з міських вулиць.
П’ять років тому Міністерство внутрішньої безпеки США витратило $3,6 млн на встановлення цього обладнання, під приводом забезпечення безпеки портів і можливості екстреного реагування в разі надзвичайних ситуацій. Американський союз громадянських свобод (ACLU) виступив з негайною критикою такого рішення, заявивши, що це порушує право громадян на приватне життя під приводом турботи про їхню безпеку.
Постійне спостереження дає поліції можливість відстежити щоденний маршрут будь-якої людини і, за бажання, зібрати на нього компромат за кілька годин. І не тільки поліції, але і зловмисникам, які можуть зламати цю систему і, наприклад, зловити конкурента по бізнесу на подружній зраді, щоб потім шантажувати. Як доказ можна пред’явити запис, як він входить в готель в обідню перерву. І підкріпити ці кадри даними стеження за бездротовими пристроями.
На щастя, ідея тотального стеження так і не втілилася в життя. Систему спочатку просто відключили, а тепер її демонтують. За словами Ерб, це повинні були зробити на кілька місяців раніше, але муніципальні служби не встигали через плинність кадрів. Непотрібні камери віддадуть відомствам, у яких є право на їх встановлення — наприклад, Департаменту транспорту Сіетла.
Це вже не перша перемога правозахисників над правоохоронними органами. В 2013 році їм вдалося заборонити використання поліцейських дронів в місті, які так само закупили за бюджетні гроші і збиралися використовувати для стеження за потенційними злочинцями.
Проте проблема захисту приватності стоїть як і раніше гостро. Поліція і технологічні гіганти використовують алгоритми, які збирають персональні дані без нашого відома. І невідомо, яким чином нешкідливі, на перший погляд, відомості, можуть використовувати проти нас. «Припустімо, хтось продасть базу даних щодо штрафів за перевищення швидкості страховим компаніям. І вам потім підвищать вартість поліса страхування життя, оскільки ви будете перебувати в „групі ризику“, навіть не підозрюючи про це», — пояснив представник вашингтонського підрозділу ACLU Шанкар Нараян.
У 2017 році всі міські служби зобов’язали інформувати населення про свої технології спостереження, детально роз’яснюючи принципи їх роботи та необхідність їх використання. Після чого Міська Рада буде вирішувати, чи не порушує їх застосування права і свободи людини. На сьогодні виявлено 28 різних технологій, починаючи від примітивної системи спостереження Департаменту транспорту і закінчуючи базою даних поліції, яка використовує в своїй роботі найбільш просунуті алгоритми. У березні Міська Рада приступить до докладного вивчення всіх цих технологій.
«Якщо влада хоче запровадити подібні методи для забезпечення нашої безпеки, їм доведеться спочатку відповісти на незручні запитання, — заявив засновник Коаліції Конфіденційності Сіетла Філ Моцек. — Сподіваюся, необхідність демонтувати всі камери послужить їм хорошим уроком».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас