Вадим Іосуб: зміни в Податковому кодексі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Іосуб: зміни в Податковому кодексі

Казна та Політика
1442
7 грудня минулого року Верховна Рада ухвалила у другому читанні урядові зміни до Податкового кодексу. 30 грудня ці зміни були підписані Президентом України Петром Порошенком і в перший день Нового року набули чинності.
На думку Кабміну, ці зміни були необхідні для забезпечення доходної частини бюджету країни на 2018 рік. Так, за розрахунками уряду, завдяки саме цим поправкам дохідна частина бюджету зможе зрости до 1,2 трлн грн. Зокрема, з урахуванням інфляції були проіндексовані ставки податків, встановлених в абсолютних значеннях.
Які ж зміни стосуватимуться більшості громадян або хоча б їх частини?
«Податки на посилки»
Помінялися правила безмитного ввезення імпортного товару на територію країни, і, зокрема, в посилках.
Держава, як і раніше, дозволяє громадянам замовляти за кордоном товари на суму не більше 150 євро на місяць без додаткових податкових платежів, ліміт цей міняти не стали.
Натомість обмежили і кількість безмитних посилок, не більше трьох на місяць. Починаючи з четвертої за місяць посилки, вони будуть обкладатися податком, митом та акцизним збором.
Треба зазначити, що ці умови ще божеські. У Білорусі, наприклад, вартість безмитних відправлень з-за кордону обмежена сумою 22 євро на місяць.
Боротьба з прикордонними «човниками»
За новими правилами, «безмитні» правила ввезення товарів будуть діяти тільки для тих, хто був відсутній в Україні більше 24 годин і в’їжджає в країну не частіше одного разу протягом 72 годин.
Грошові ліміти в такому випадку залишаються колишніми – в аеропортах – до 1000 євро, для тих, хто перетинає кордон в інших пунктах пропуску – до 500 євро. А ті, хто перетинає кордон частіше, ніж передбачено обмеженнями, зможуть ввозити товар без мит лише на суму в 50 євро.
Зростання акцизу на тютюн
Акцизний податок на тютюнові вироби став, мабуть, основною статтею додаткового доходу в бюджеті на поточний рік.
Вже в цьому році ставка акцизу за тисячу сигарет збільшується з 21 євро до 25,84 євро, і це призводить до того, що одна пачка сигарет подорожчає приблизно на 7 гривень.
Щорічно розмір цього акцизу буде збільшуватися. У результаті ціна однієї пачки найдешевших сигарет до 2025 року може зрости до 80-90 грн.
Скасування податків на ввезення електромобілів
Не те, щоб їх ввезення стане дуже масовим, але захід вартий окремої згадки.
Податок на додану вартість і акциз на ввезення електромобілів в Україну тимчасово скасовано. Достовірно невідомо, на який термін буде діяти це скасування. Обговорюються варіанти в один рік або на п’ять років.
Коротко можна згадати деякі з інших нововведень:
  • Платникам, які будуть ввозити на митну територію України до 1 січня 2020 року промислове обладнання для виробничих потреб, надано право на розстрочку на 24 місяці сплати «імпортного» ПДВ;
  • Уточнено норми про податкові наслідки переходу зі спрощеної системи на загальну для платників четвертої групи;
  • Передбачена норма, яка вказує, що платники єдиного податку сплачують податок на репатріацію у випадку виплат на користь нерезидента;
  • Звільнено від оподаткування вартість путівок, яка не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, що надаються роботодавцем – платником податку на прибуток один раз на календарний рік працівникам та/або членам їхніх сімей першого ступеня споріднення;
  • Встановлено, що якщо податковий орган у встановлений ПКУ строк не надіслав фізичній особі повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно, така фізична особа звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання;
  • Також ухвалено норму, яка зобов’язує ДФС на своєму веб-сайті розміщувати зведену інформацію про суму та дату встановлення ставок місцевих податків і зборів на відповідних територіях.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас