Олександр Сандул: які зміни в роботі ФГВФО можуть мотивувати українців нести гроші до банків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Сандул: які зміни в роботі ФГВФО можуть мотивувати українців нести гроші до банків?

Кредит&Депозит
920
Часом бездіяльність керівництва ФГВФО та поточне ставлення до вкладників з боку посадових осіб Фонду підриває довіру багатьох українців до банківської системи та державних інститутів влади.
Не встигли вщухнути розмови навколо історії з постраждалими клієнтами банку «Михайлівський», як виникло чергове з’ясування стосунків між ФГВФО та вкладниками невеликого банку «Богуслав».
Уже четвертий місяць, як фізичні особи – клієнти ліквідованого банку «Богуслав» не можуть отримати гарантовані виплати за своїми картковими рахунками. При цьому ні ФГВФО, ні його представники в банку «Богуслав» не спроможні пояснити таку тривалу затримку з виплатами.
Якщо раніше Фонд хоч якось спілкувався з громадськістю за допомогою власного веб-сайту та сайтів банків, що ним ліквідуються, то у випадку з банком «Богуслав» представники Фонду вже більше не дбають про якесь інформування клієнтів банку. Тим часом сплили всі можливі розумні терміни проведення необроблених платежів і перевірки протиправних дій з картковими рахунками, які могли б стати причиною для затримки виплат.
Якщо навіть ці перевірки все ще ведуться, то з незрозумілої причини вони не припиняються по відношенню до всіх власників карткових рахунків банку «Богуслав», що є досить дивним і як мінімум вимагає публічних коментарів від Фонду.
Автор цієї статті не раз стикався з аналогічними діями ФГВФО і в інших банках, що дозволяє стверджувати радше про стійкість тренду, ніж про виняток з правил.
Однією з причин такої поведінки представників Фонду є відсутність ефективного контролю за їх діяльністю.
На неодноразові скарги до НБУ регулятор сухо парирував відсутністю будь-якого впливу на Фонд, адже за законом ФГВФО не є об’єктом регулювання ані центробанку, ані інших органів влади.
При цьому Фонд не раз уникав відповідальності за зволікання з виплатами, стаючи ще більш непередбачуваним для вкладників.
Зазначу, що Законом про систему гарантування вкладів фізичних осіб розпливчасто передбачена підзвітність Фонду Верховній Раді, Кабміну і НБУ. Хоча така підзвітність, згідно з формулюванням закону, зводиться до делегування та відкликання з адміністративної ради Фонду представників названих державних інститутів.
Крім того, до обов’язків Фонду входить щорічне подання аудиторського звіту та висновку ВР, Кабміну і НБУ. Таким чином, опосередковано відповідальність за нехтування законодавством уповноваженими особами ФГВФО несуть центральні органи влади.
Враховуючи незмінність керівництва Фонду протягом останніх років (а саме адміністративна рада ФГВФО уповноважена призначати і звільняти директора-розпорядника Фонду), можна зробити висновок, що чиновники з центральних органів влади задоволені його роботою.
Але як це виправити? Відповідь проста — зміна стандартів роботи Фонду.
Для призначення нового керівництва Фонду необхідний перезапуск його адміністративної ради шляхом делегування до неї нових представників з боку ВР, Кабміну і НБУ.
Для повернення довіри вкладників Фонду необхідно переглянути свою політику щодо зв’язків з громадськістю. Що більше публічності буде в діях Фонду, то менше буде спокуси у його представників вчиняти протиправні дії.
Агреговану інформацію про виплати гарантованих сум клієнтам неплатоспроможних банків необхідно публікувати в реєстрах, що легко читаються на сайті Фонду, а всі дії Фонду з підготовки до виплат повинні регулярно повідомлятися в новинній стрічці.
На сайті Фонду в розрізі кожного банку важливо створити розділ, присвячений питанням і відповідям вкладників.
При цьому комунікації з боку Фонду у цьому розділі не повинні зводитися до сухого цитування законодавства, а вестися простою людською мовою за аналогією з банківськими веб форумами за участю офіційних представників банків.
Наступним кроком реформування стандартів роботи Фонду має стати прискорення термінів виплат гарантованих сум.
Наприклад, у сусідній Росії більшість виплат починаються протягом двох тижнів з дати віднесення банку до категорії неплатоспроможних, а в США виведення багатьох банків з ринку здійснюється без будь-яких переривань доступу фізичних осіб до їхніх коштів.
Організація ефективної роботи Фонду повинна скоротити термін початку виплат в Україні до одного тижня з дати визнання банку неплатоспроможним. При цьому всі перевірки застрахованих рахунків без винятку необхідно завершувати протягом одного тижня.
Впровадження таких стандартів у роботі Фонду, напевно, буде стимулювати більшу кількість українців переводити свої заощадження з матраців на банківські рахунки, що, у свою чергу, допоможе знизити вартість кредитних ресурсів і прискорити економічне зростання.
Олександр Сандул, фінансовий аналітик.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас