Олександр Стецко: якщо ви хочете взяти відстрочку за кредитом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Стецко: якщо ви хочете взяти відстрочку за кредитом

Кредит&Депозит
654
Якщо ваші життєві і фінансові обставини складаються таким чином, що виникають труднощі зі своєчасним погашенням кредиту, слід звернутися до банку з письмовим проханням про відстрочення платежу.
В заяві потрібно вказати причини, за якими ви просите переглянути графік виплат за кредитом. Це можуть бути, наприклад, істотне зменшення доходу, звільнення, втрата працездатності, необхідність тривалого лікування, вимушений тривалі від’їзд, проходження військової служби, великі непередбачені витрати.
Зазначені причини потрібно обґрунтувати, надавши документи, які зможуть підтвердити неспроможність виконувати зобов’язання за кредитом у повному обсязі у даний момент.
Серед таких документів: довідка про доходи, наказ про звільнення/скорочення, повідомлення військкомату про призов, медичний висновок і т. п.
Зазначу, що існують різні види реструктуризації кредитів:
  • корекція графіка оплати;
  • розширення періоду виплат шляхом зміни дати закриття кредиту;
  • відстрочка погашення основного тіла кредиту як спосіб зменшення щомісячних платежів, які тимчасово обмежуються виплатою відсотків за кредитом;
  • пролонгація оплати комісії та/або процентів з внесенням відстрочених платежів в розклад майбутніх оплат за кредитом;
  • тимчасове зменшення відсотків за кредитом;
  • рефінансування заборгованості за рахунок нового кредиту, отриманого в тому ж або іншому банку.
Можливість реструктуризації кредиту і вибір оптимального варіанту у кожному випадку індивідуальні, вони залежать від умов кредитного договору і конкретних обставин.
Також до уваги в банку беруться: кредитна історія, наявність майна, яке може виступати заставою, та/або поручителів.
Підставами для відмови у реструктуризації позики є негативна кредитна історія позичальника, надання непереконливих аргументів або недостовірної інформації.
У разі позитивного рішення банк з клієнтом підписують пакет документів, який регламентує оновлені умови погашення заборгованості.
Найчастіше банки відкриті до конструктивного діалогу з позичальником і націлені на пошук взаємовигідних рішень, оскільки зацікавлені в обслуговуванні клієнтами свої кредитів без переходу в категорію проблемних боржників, що створить проблеми їм самим і погіршить якість кредитного портфеля банку.
Олександр Стецко, начальник Управління розвитку продуктів та проектів роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас