З січня в Україні діють нові кваліфікаційні вимоги до голів фінустанов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З січня в Україні діють нові кваліфікаційні вимоги до голів фінустанов

Казна та Політика
661
Національний банк розтлумачив українським фінансистам, як новий порядок погодження керівників фінустанов (набув чинності з 6 січня) позначиться на вже діючих головах банків. Відповідний лист-роз’яснення №27-0006/6139 в кінці січня регулятор розіслав представникам банківської системи.
Так, банкіри, які пройшли процедуру погодження на посаду в НБУ, не повинні повторно подавати пакет документів. Незважаючи на той факт, що вимоги змінилися, вони автоматично вважаються такими, що відповідають нормам закону. За новими правилами Нацбанк буде перевіряти тільки тих кандидатів, яких фінустанови будуть подавати на погодження після 6 січня 2018 року.
Нагадаємо, що закон № 2210-VIII скасував вимогу до керівників банків мати профільну освіту. Замість цього кандидати повинні пройти перевірку на профпридатність – довести, що їхніх знань і досвіду достатньо для належного виконання функцій керівника. Разом з тим помінялися мінімальні вимоги до досвіду роботи на керівних посадах. Якщо раніше голова банку зобов’язаний був мати 3 роки банківського стажу, то тепер для призначення знадобиться не менше 5-ти років, 3 з яких – на керівних позиціях.
При цьому в Нацбанку нагадали, що відтепер при поданні документів на погодження голови правління бажано, крім звичного набору паперів, готувати довідку про досвід роботи кандидата, включаючи інформацію про займані посади і обов’язки. А також документи, що підтверджують отримання додаткової освіти. Крім того, потрібно подбати і про обґрунтування профпридатності: написати регулятору у вільній формі, чому саме цей кандидат найкращим чином підходить для виконання бізнес-плану і стратегії.
До 6 січня 2019 року можуть продовжувати працювати і всі існуючі наглядові ради українських банків – така можливість закріплена в перехідних положеннях до закону №2210. Але вже з майбутнього року їх склади потрібно привести у відповідність до нових вимог.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас