Рік з новою мінімальною зарплатою: як це вплинуло на життя українців і хто розбагатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рік з новою мінімальною зарплатою: як це вплинуло на життя українців і хто розбагатів

Казна та Політика
2664
Вже рік як заробітки низькооплачуваних українців зросли вдвічі: в лютому вони отримали на руки нову мінімальну зарплату – 3200 грн без вирахування податків (2576 грн чистими). У цьому місяці їхні доходи підвищилися ще на 16%, позаяк мінзарплата з січня зросла до 3723 грн. Експерти кажуть, що на рівень життя більшості це мало вплинуло, бо одночасно піднялися і ціни, повідомляє “Сегодня”.
“Зростання мінімалки у бюджетників потягнуло за собою підвищення заробітків у приватному секторі, – каже HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна. – Але питання: звідки взялася підвищена зарплата, якщо не у всіх роботодавців був економічний зазор, щоб платити більше? Білі ставки працівникам бізнесмени підняли за рахунок зменшення своїх прибутків, потім поступово збільшили вартість кінцевої продукції, і зростання зарплат спричинило новий виток цін. У мене немає відчуття, що нові зарплати поліпшили рівень життя народу, тому що далеко не всі компанії використали це як стимул до підвищення ефективності роботи. І сьогодні не всі готові підвищувати заробітки далі”.
Економіст Іван Нікітченко також упевнений, що зростання зарплат, безумовно, вплинуло на зростання цін, але не вважає цей вплив значним:
“З одного боку, зростання виплат для бюджетників завжди веде до інфляції. З іншого – через зростання мінзарплати збільшилося податкове навантаження на бізнес, і він компенсував його підняттям цін. Але більше вплинула девальвація гривні, зростання цін на нафтопродукти”.
Рік з новою мінімальною зарплатою: як це вплинуло на життя українців і хто розбагатів
Як роз’яснили нам в Мінекономрозвитку, з 1 січня цього року зросли не тільки мінзарплати, а й посадові оклади бюджетників за Єдиною тарифною сіткою (ЄТС), тому що оклад для 1-го розряду ЄТС дорівнює прожмінімуму для працездатних на 2018 року, а він зріс з 1600 до 1762 грн. Але для 1-11 розрядів (всього їх 24) зрівнялівка залишилася, бо їхня зарплата виявилася нижчою за мінімальну і тільки з 12-го розряду вона вища – 3735 грн.
“Рік тому молоді лікарі були незадоволені, що у них зарплата майже така ж, як у медсестер і санітарок, а відповідальності набагато більше, потім їм почали доплачувати за інтенсивність роботи, і ситуація потроху виправилася, – розповіла нам медсестра столичної райлікарні Ірина Димова. – але у всіх нас почали збиратися борги по зарплатах, які частково погасили перед Новим роком. Зараз чекаємо підвищену зарплату за січень, обіцяють видати повністю”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас