Максим Пархоменко: Ethereum. Про плюси і мінуси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: Ethereum. Про плюси і мінуси

Фінтех і Картки
1282
Ефіріум – блокчейн нового покоління чи зручний засіб платежу? На даний момент, при визначенні, що таке криптовалюта, багато хто вкладає в це поняття саме платіжний засіб. Але це так тільки частково. Для яснішого розуміння різниці між Bitcoin та Ефіріумом, давайте розберемо відмінності і особливості останнього.
Ethereum пропонує зручні рішення для запуску додатків, залучення коштів і створення смарт-контрактів. Все це – на базі блокчейну. В системі використовується власна мова програмування, і власний засіб платежу і взаєморозрахунки – Ефір.
Зростання ICO проектів у 2017 році було зумовлене можливістю більш швидкого запуску нової монети або технології. В першу чергу Ефір знизив складність проведення таких операцій до мінімуму, спростивши сам процес, через що і знизилася його вартість.
Таким чином, Ефір став легшим майданчиком для запуску нових проектів, чим і викликана така його популярність.
Так, якщо в системі Bitcoin транзакції проводилися вкрай довго, то в Ефірі їх швидкість збільшена в більш ніж сотню разів. Другою відмінністю є використання Ефіру як монети.
Якщо Bitcoin використовують як транзакційний метод, то Ефір, при використанні його як системи для блокчейн додатків, бере плату за дії в цих додатках, яка називається – ГАЗ. Це є істотною відмінністю від Біткойна.
Для проведення дій в блокчейні Ефіріум з користувачів буде братися певна кількість ГАЗУ, вартість якого підв’язана під монету Ефір і використовується виключно як оплата за дії.
Таким чином, у нас з’являється попит на цей актив. У зв’язку з цим монета має реальний попит з боку користувачів.
У порівнянні з іншими криптовалютами, Ефір вже не вважається прогресивною і передовою технологією, але при цьому залишається системою, що добре себе зарекомендувала і в якій відпрацьовані багато помилок.
Основними мінусами Ефіру є масштабованість монети. Буквально кожен місяць, при проведенні нового великого ICO, система падає.
Система обробляє однозначно більше транзакцій, але все ж ця кількість недостатня. У зв’язку з цим в минулому році почали стартувати багато проектів блокчейну третього покоління. Вони покликані розв’язати проблему швидкості транзакцій, розширити можливості смарт-контрактів і питання обміну.
Основною новацією цих проектів є технології атомарних свопів і можливість взаємодії між двома блокчейнами.
В рамках першої новації атомарні свопи дозволяють учасникам обміняти цифрові валюти без участі бірж або посередників. Це дозволяє зменшити обсяг комісій, сплачених зайвим посередникам, і убезпечити транзакції.
Друга новація дозволяє контактувати двом різним блокчейнам і проводити операції один з одним. Тобто проводити синхронізацію двох різних систем між собою.
Прикладом може служити прихід до лікаря, коли використовуваний вами блокчейн для ідентифікації вас взаємодіє з блокчейн лікарні, в якій зберігаються дані про вас.
Технологію можна вважати проривною, і її розвиток починається вже зараз. Ефіріум явно програє в цьому процесі. Але важливо розуміти, що застосування цих технологій ще дуже далеке від застосування в реальному житті.
Наприклад, сам Ефір за багатьма оцінками реально почне впроваджуватися в світову економіку тільки в цьому році. Швидкість введення технології також під великим питанням.
Іншими словами, технології, які створюються зараз в реальності, випереджають даний час на десятиліття.
На даний момент ще тільки починає формуватися структура для переведення інфраструктури на блокчейн. Цей процес не буде миттєвим навіть в передових світових економіках.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас