NASA розробляє лідар для вимірювання швидкості вітру на Марсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA розробляє лідар для вимірювання швидкості вітру на Марсі

Технології&Авто
228
NASA приступила до створення лідара MARLI для вивчення швидкості вітру і складу атмосфери на Марсі і Титані. Новий апарат дозволить з’ясувати причину виникнення пилових бур і схему поширення крижаних частинок, пише EurekAlert!.
Над апаратом працює планетарний вчений NASA Майк Сміт спільно з колегою Джимом Абширом, фахівцем в сфері дистанційних вимірювань. Головним завданням MARLI буде дослідження вертикальних атмосферних рухів на Марсі, а також їх змін, в залежності від часу доби, географії і сезону. За словами Сміта, за останні десятиліття, що NASA вивчає Марс, було отримано безліч даних, крім параметрів швидкості і напряму вітру.
Причина утворення пилових бур, швидкість яких доходить до 72 км/год, має важливе значення для планування часу та місця посадки космічних апаратів на поверхню Марса. Лідар буде працювати з орбіти Марса і відправляти імпульси лазера, які, відбиваючись від хмар і частинок пилу, зможуть дати повну картину про атмосферні явища і швидкість вітру на Червоній планеті.
В цілому, вчені впевнені, що апарат буде працювати, оскільки повторює технології NASA, вже випробувані на Місяці, Меркурії і самому Марсі. Лазер MARLI побудує компанія Fibertek, яка вже створила схожий пристрій для дослідження атмосфери Землі в 2015 році. Телескоп-приймач успадкував багато властивостей від проекту Mars Orbiter Laser Altimeter, а вітровимірювальний прилад – від Tropospheric Wind Lidar Technology Experiment, який встановлювався на літаках для земних досліджень.
При певній модернізації MARLI можна використовувати для вивчення швидкості вітру на супутнику Сатурна – Титані. Однак умови там складніші, бо супутник має щільнішу атмосферу, схожу на земну. Найскладніше, кажуть вчені, буде доставити апарат на орбіту Марса.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас